Головна

Блаженніший Святослав закликає вірних звернути увагу на діла милосердя щодо душі і щодо тіла

3572549651Зазвичай Святі роки (їх ще називають Ювілейними) відбуваються в Католицькій Церкві кожні 25 років. Але бувають і Надзвичайні ювілеї, пов’язані з особливими датами церковної історії або ж присвячені особливим правдам віри, що їх Церква прагне наблизити до своїх вірних. Саме таким надзвичайним є нинішній Ювілейний рік, проголошений Папою Франциском. Він не відповідає хронологічному ритму церковного календаря і присвячений важливій правді християнського об’явлення – Божому милосердю.

Пише у Посланні з нагоди Року Божого милосердя до духовенства та вірних Глава і Отець УГКЦ.

Пригадуємо, Рік Божого милосердя розпочався 8 грудня 2015 року і триватиме до 26 листопада 2016 року. Як пояснює Глава Церкви, Ювілейний рік називають ще й Святим роком, бо він є стимулом та закликом до святості, який Церква скеровує до  вірних: «Щоб цей заклик був якнайбільш дієвим, Церква у Святому році особливо наголошує на примиренні й наверненні, а отже – на таїнстві Покаяння, або Сповіді». Не менш важливим елементом цього Року, на думку Предстоятеля УГКЦ, є паломництва до римських базилік, всіх катедральних храмів та вибраних святинь і відпустових місць у кожній єпархії. Бо, як відомо, окремим святиням на час тривання Ювілею Вселенський Архиєрей уділяє особливі привілеї та духовні дари.

Також, як зауважує в Посланні Блаженніший Святослав, добре було би щоб цього Року ми «новим поглядом і новим серцем прийняли радісне послання милосердя Божого, що його звіщає нам Боже Слово». «Як добре було б, якби ми дозволили, щоб ця благовість про Боже милосердя очищувала наші почуття і погляди, формувала наші думки й переконання, скеровувала наші прагнення та мотивації!», – переконаний він.

«Цього Святого року ми бажали б, щоб душпастирі звернули особливу увагу на уділення згаданих Святих таїнств, зокрема Покаяння. У кожному храмі нехай буде визначено час упродовж дня, коли вірні зможуть без перешкод висповідатися. Священики мають охоче служити вірним у цьому таїнстві, пам’ятаючи, що саме в цій послузі найкраще проявляється душпастирська ревність священика», – рекомендує він. А вірних закликають приступати якомога частіше до Таїнства Покаяння.

Особливо, Блаженніший Святослав наголошує на тому, щоби кожен вірний звернув увагу на діла милосердя щодо душі (грішника навернути, невіжу навчити, в сумніві порадити, сумного потішити, кривду терпеливо зносити, образу прощати,за живих і мертвих молитися)  і щодо тіла (голодного нагодувати, спраглого напоїти, нагого зодягнути, подорожнього в дім прийняти, недужому послужити, ув’язненого відвідати, померлого похоронити).

«У Святому році Божого милосердя слід просити в Господа ласки зміцнення нашої національної єдності через працю над внутрішньо українським примиренням і поєднанням. Нам слід пройти до кінця важкий, але визвольний шлях пізнання історичної правди, щоб звільнитися від накинених нам чужинцями штампів, від ідеологічних нашарувань та історичних стереотипів минулого. Водночас ми маємо плекати в собі такі громадянські чесноти, як повага одне до одного, пошанування гідності кожної без винятку людини, щирість і зичливість у взаєминах, щоб таким чином вибудовувати мости довіри і єднання всюди, де ворог намагається закладати вибухівку упереджень, недовіри й нетерпимості одне до одного», – наголошує Глава УГКЦ.

Департамент інформації УГКЦ

http://ugcc.kiev.ua/

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/