Головна

УГКЦ і ціна на газ

168430Досить сильний резонанс у суспільстві викликала заява проводу УГКЦ про ціну на газ. Особисто мав розмови з кількома відомими економістами щодо позиції УГКЦ в питанні сплаті за газ, і всі схвально підтримали дану ініціативу.

У найбільш кризовий час Церква підняла питання не просто про газ і його ціну, а про  соціальну справедливість.

Можна проаналізувати саму суть проблеми і питання.

Що можна вважати приватною власністю людини? Приватною власністю можна вважати те, що створене її працею і інтелектом. Людина знаходить винахід завдяки навчанню, уяві і творчості, дару, дарованою її Богом. Будь-який винахід чи ресурс є цінними тоді, коли служать людям. Суспільство віддячує людині в формі визнання та гідній оплаті за те, що присвятила свій час, зусилля та талант для розвитку та вдосконалення, покращенню та прогресу людства.

Чи можна приватизувати газ? Газ, як природній ресурс, створений Богом, щоб людство могло користуватися для своєї діяльності та  життя. Як і інші ресурси,  без газу є неможливим уявити сучасний розвиток суспільства. Воно дало змогу замінити такі види палива, як дерево, вугілля для отеплення домівок, зберегти ліси та природу. Газ мав би бути під сильним контролем людства.

Чим є газ для України?

Перед Україною не є питання ціни та використання газу, а набагато більше: свободи і незалежності. Проаналізуємо основні проблематики:

  1. Газ став засобом економічної залежності України від Росії з 1991. Структурні відносини побудовані так, що «буцім-то» ми не можемо обійтися без газу з Росії.
  2. Ринок енерго-носіїв став одним з найбільш тіньових ринків в Східній Європі. Завдяки даним схемам, щороку з України через посередницькі структури, які створені юридично та нічого не виробляють для суспільства, та ще й зареєстровані на офшорах, виводять з нашої держави (цілком «легально», тобто, згідно тих законів, що самі дані власники їх і пролобіювали) мільярди доларів на офшори.
  3. Дані юридичні відносини стали одними з найбільш ефективних щодо реалізації корупційних схем в Україні. Саме вони приводять до бідності та зубожіння більшості населення в державі. Витрати на енергоносії  входять в ціну кожного продукту чи послуги, що ми споживаємо чи виробляємо. Завдяки корупційним схемам, багато процесів в Україні йде проти логіки ринку: якщо в Європі вища заробітня плата, сплачуються податки, соціальний рівень життя, а у нас і оплата за світло-газ нижча, і заробітня плата, і так далі, то чому ж переважна більшість продуктів і послуг в Україні є на рівні європейських цін, або й вища? Де є «ринкова логіка»? Даний прибуток задіяний в корупційних надходженнях для кількох осіб.
  4. Держава створила так-звану систему пільг для населення, а насправді, на практиці,  організувала  передумови для подвійного грабунку населення, трактуючи це «турботою про незахищені верстви населення, про допомогу і так далі». На практиці, це безвідповідальне вимивання коштів платників податків з бюджету та перенаправлення їх на приватні рахунки посередницьких фірм.
  5. Населення споживає до 15 % усього експортованого газу. Все інше йде на великі промислові підприємства, які теж приватизовані, і додатково отримують кошти, дотації, субсидії з бюджету, згодом виробляють певну продукцію на експорт, занижуючи прибутки та отримуючи відшкодування ПДВ знову ж таки з державного бюджету. Саме то стає причиною, що власники не модернізовують промислові об’єкти, не впроваджують  ощадливі технології чи інноваційні наукові рішення. Бо ощадність означатиме зменшення мільярдних надходжень з бюджету, тобто народних грошей.
  6. Тому й немає грошей на дороги, школи, освіту, культуру. Для модернізації та комп’ютеризації сільських та районних шкіл Львівщини потрібно біля 30 мільйонів доларів, а чомусь їх немає, щоб ми мали нове творче покоління молоді...але уряд без проблем знайшов 600 мільйонів доларів для будівництва футбольного стадіону у Львові, де було кілька ігор, були випиті бочки пива, а тепер ще й досі потрібні мільйони для завершення реконструкції, в іншому випадку стадіон заросте травою, а майбутні покоління будуть сплачувати мільярди видуманих боргів. Буцім-то не наука, здорове покоління потрібне Україні, а старо-римське «хліба і видовищ».
  7. Будь-яка альтернатива щодо газу нещадно блокується. Навіть війна на Сході розпочалася зі Слов’янська, який мав стати одним з центрів виробництва сланцевого газу в Україні. Проаналізовуючи ситуацію на протязі останніх 10 років, можна сказати, що даної війни було неможливим уникнути, якщо Україна бажала не просто наблизитися до Європи,  а, найперше, позбутися того штучно-створеного пост-совєтського колоніалізму, який, як і панщина в ХІХ столітті, обплутав своїм «спрутом» людський світогляд, думки, відносини. Саме через ринок енергоносіїв та штучне законодавство ми не можемо побудувати ефективне сільське господарство та промисловість. Наші університети мають унікальних науковців та прекрасні сучасні інновації, проте не можуть їх реалізувати. Розвиток дійшов до певного абсурду з точки зору логіки: ми маємо Академію наук, університети транспорту, факультети інженерів та архітекторів, але, щоб побудувати кілька десятків кілометрів, то тендери виграють фірми з середньої Азії чи Балкан.

Саме тому провід УГКЦ вибрав правильний термін: ми готові платити «справедливу ціну», а не «ринкову ціну», але не тільки ми, але і щоб усі платили її: і «екс-політичні пільговики»,і всі інші, але тоді весь народ контролює ресурси і ціни, бо заради цього створювається державний устрій. Бо самого ринкової ціни не існує в Україні (рівновага між попитом-пропозицією), тому що у нас є «політична ціна» як результат «політичних домовленостей». Якщо проаналізувати формування ціни на газ, то корупційна схема та грабунок громадян досягає біля 55 відсотків. Великі капітали формуються там, де відсутній народний контроль, чи коли громадяни щось не розуміють.

Термін «справедлива ціна» передбачає обговорення даної ціни в суспільстві. Коли громадкість буде розуміти логіку формування  рівня ціни. Бо все, що зроблено для народу без участі самого ж народу, є фікцією і гарно-обгрунтованим грабунком. Успішний ринок працює тільки там, де є успішна демократія, а саме інституції народного контролю.

Церква, відмовляючись від пільг, звільняє і себе, і вірних від залежності і від потрійного грабунку та підштовхує суспільство до обговорення  щодо справедливості у економіці. Це є реальна європеїзація.

Який є вихід?

Дуже простий: щоб відмовитися від несправедливої ціни на газ – потрібно відмовитися від газу. А саме шукати іншого шляху для забезпечення своїх потреб. Вони є: просто теж штучно в законодавчому полі їх роблять не вигідними. Один зі шляхів – це альтернативні джерела енергії. Парохії та громади можуть спільно засновувати «громадські підприємства альтернативної енергетики». Є приклади парохій і громад у Європі та США, коли спільно розбудовували «сталий розвиток територій та громад». Є багато наукових інноваційних проектів, які можуть бути реалізовані завдяки громадській співпраці та солідарності. Лише наша співпраця, наука та солідарність, базована на принципах християнської взаємодопомоги та довіри є реальною реформою економіки. Це підштовхне до розвитку територій, громад, до покращення добробуту сімей. Бо будемо контролювати формування цін на товари, які потрібні людям.

УГКЦ не лише відкидає пільги, але й стає реформатором суспільного життя. Голос духовних провідників є дуже актуальний у час кризи світогляду, цінностей та моралі. Митрополит Андрей Шептицький, аналізуючи бідність своїх вірних, ввів поняття "народний капітал", який сьогодні використовують як визначення "соціальний капітал". Сьогодні УГКЦ вводить поняття "справедлива ціна". Відкидаючи пільги, які насправді грабують весь народ, ми сприяємо формування активного громадянства, що починає брати участь в соціально-економічному житті держави та має гасло «ніхто, крім нас, не збудує того ладу, що самі бажаємо».

Зиновій Свереда,

Президент Українського Кооперативного Альянсу

http://risu.org.ua/

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/