Головна

На Аскольдовій вшанували пам’ять о. Єремії Ломницького

15У неділю, 3 липня виповнилося рівно 100 років від дня смерті ченця-василіянина о. Єремії Ломницького. Чимало людей таке прізвище чують вперше, тому сестри служебниці Непорочної Діви Марії взяли за мету розказати людям про його життя, діяльність та страждання. Адже саме він разом з о. Кирилом Селецьким 1892 року заснували їхнє, перше в Галичині, а нині найчисельніше чернече жіноче згромадження УГКЦ  «Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії» (ССНДМ).

Мета згромадження проста і водночас дуже важлива: релігійне виховання дітей і шкільної молоді, надання місійно-катехитичної допомоги по парафіях. Зокрема, служать вони і на парафії святого Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі. З часу заснування першого в Галичині чернечого згромадження Сестер Служебниць, сестри утримували дитячі притулки та допомагали недужим. Їхній значний осередок містився у Микуличині.

«Сьогодні я дізналася, що ієромонах Ломницький у свій час був першим ректором Духовної  Семінарії  в Станіславові,  звідки я родом, - ділиться враженнями парафіянка Аскольдової Олена К. – А також він є співвидавцем першого молитовника для молоді «Гостинець». Це я прочитала в листівці, які роздали нам монахині». «Він народжений в сім’ї священника, все життя слідував християнським цінностям, та до глибокої старості він не дожив, - підтримує розмову сестра Меланія Сидорик. – 1915 року був  вивезений царською владою на заслання в Симбірськ, там і помер 3 липня 1916 від запалення легенів».

В УГКЦ святого Миколая на Аскольдовій Могилі відбулося поминання отця Єремії, миропомазання, спільна молитва про його заступництво та якнайшвидше закінчення процесу його беатифікації.  «Цей процес розпочався ще в 2009 році в Івано-Франківську, - розповідає парох церкви отець Ігор Онишкевич. Для того, аби його було визнано святим, треба щоб люди засвідчували діяння чуда зцілення. Тому важливо, щоб вони знали, що жив такий ієромонах і молилися до нього, просячи допомоги».

Мирослава Мазур для «Оранти»

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/