Головна

4 роки без Богдана Ступки

78722 липня виповнилося 4 роки, як представився перед Богом відомий український актор Богдан Ступка. Народний артист СРСР та УРСР, Герой України. Утім сам Богдан Сильвестрович найбільше пишався, що він -  лауреат Шевченківської премії. Був міністром культури і мистецтв України, очолював  Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка. Ім'я Богдана Ступки увійшло до словника американської кіно академії кращих акторів і режисерів минулого сторіччя. За 71 рік свого життя Ступка зіграв близько 50 ролей у театрі та 100 у кіно, і не лише українському. Жив роботою до останніх днів і дякував Богові за неї.

Однак, попри неймовірний талант актора Богдан Ступка любив бути самим собою: у сім»ї, з друзями, у церкві. .. Уродженець Галичини, греко-католик з діда-прадіда, прихожанин УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій могилі у Києві. Дуже любив молитися та бути сам-на-сам з Богом у крипті св. Сильвестра, на честь якого був названий його батько.

Саме тут, у церкві Святого Миколая Чудотворця на Аскольдовій могилі, 4 роки тому пройшла остання ніч Богдана Сильвестровича – ніч прощання з 23 на 24 липня з читанням Псалтира. Зранку труну з тілом повезли в київський Національний академічний театр імені Івана Франка.  Поховали Богдана Ступку на Байковому кладовищі. Очолював похоронну процесію парох храму Святого Миколая Чудотворця на Аскольдовій могилі  о. митр. Ігор Онишкевич.

Відтоді щороку 22 липня тут, на Аскольдовій могилі, от. Ігор Онишкевич служить Парастас за спочилого раба Божого Богдана. Цей рік не став винятком.  Уже зранку зібрались родичі, друзі, прихильники таланту Богдана Ступки… Ще не покинув біль втрати, а на очах сльози… Згадували… «На жаль, уже нічого не зміниш, - також сумує от. Ігор. - Найголовніше, що ми можемо робити наразі – молитися за його душу, за її спокій. Перефразовуючи вірш  Ліни Костенко, який дуже любив цитувати Богдан Сильвестрович, його життя не було помилкою. Він зробив чимало добрих справ, заслуживши Царство небесне. Земля йому пухом».

Слава Станіславська спеціально для «Оранти»

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/