Головна

Дві зустрічі

357753357753Весною цього року мені пощастило побувати в Римі. Ми, українські прочани з Німеччини, отримали неповторні враження від святинь Вічного міста. Саме тоді в Церкві Святого Альфонса я вперше зустрівся з образом Матері Божої Неустанної Помочі з сумними очима, сповненими тривожних передчуттів. Здається, що вона дивиться просто на тебе, її відкрита рука, ніби простягнута до тебе, ладна захистити тебе від біди, як і кожного, кому потрібна буде її допомога. Заворожений її поглядом, я подумки просив її заступництва.

За переказом святий апостол Лука намалював цю ікону за життя Пресвятої Богородиці. Коли Діва Марія побачила на власні очі цю ікону, то промовила: «До тієї ікони прив’яжу свою опіку». Слава про чудотворну ікону поширилась на весь Схід. Із неї почали знімати копії. У XV столітті, рятуючи від мусульманської навали, її вивезли на острів Крит, а звідти вона потрапила до Риму, де нею заволоділа одна родина.

Свята Марія явилася уві сні до маленької дівчинки і наказала перенести ікону до Церкви Святого Матея. І вранці шестирічна дитина промовила: «Мати Божа Неустанної Помочі вимагає, щоб ви винесли ікону з дому до Церкви». Так виникла назва цієї ікони з уст самої Божої Матері. Її волю було виконано. З тих пір Ікона прикрасила Церкву Святого Матея, яка впродовж трьохсот років була улюбленою святинею римлян, поки її не зруйнували вояки Наполеона.

Та ікона не загинула. Літа минали. На жаль, ікону спіткало забуття, поки на згадку про неї не натрапив у літописах один монах-редемпторист. Її віднайшли в монастирській каплиці. На прохання монахів, Папа Пій IX, передав віднайдену ікону в їхні руки, а в 1865 р. монахи, в присутності 20000 чоловік, урочисто внесли її до своєї церкви Святого Альфонса, де ця чудотворна ікона знаходиться донині.

Відтоді все більше поширюється вшанування ікони Матері Божої Неустанної Помочі в світі, а сама Божа Мати винагороджує людей численними чудами. І що ще цікаво: не тільки сама римська ікона має таку чудесну силу, але також її копії - скрізь, де вони знаходяться.

На згадку я вирішив придбати у римській церкві Святого Альфонса для своєї мами, котра живе в Києві, освячену маленьку копію образу Матері Божої Неустанної Помочі.

У кінці липня я прилетів у відпустку до рідного Києва. Між парафіями Святого Василія Великого з центром у Штутгарті (Німеччина) та Святого Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі існують дружні відносини. У неділю 31-го липня я відвідав Святу Літургію в Церкві на Аскольдовій Могилі, передав для київських дітей подарунки від підприємця Олександра Дішнєєва з Метцінгену.

На мою превелику радість, дізнаюся, що 2 серпня до Церкви прибуває точна копія чудотворної ікони Матері Божої Неустанної Помочі, яку виконав за підтримки редемптористів відомий іконописець отець Орест Козак. Він писав цю ікону в Греції, звідки два рази спеціально подорожував до Риму, уточнюючи основні риси образу. У червні минулого року цю ікону благословив особисто Папа Римський Франциск.

Отець Анатолій Тесля відслужив Молебень до Богородиці біля ікони Матері Божої Неустанної Помочі. І знову я стояв біля цього чудотворного образу, який вдячні київські миряни уквітчали червоними трояндами, знаючи, що вона мене чує, як і кожного, хто її шанує.

Далі шлях ікони Матері Божої Неустанної Помочі проляже до храмів Київської архиєпархії, а пізніше – на Схід України до зони Антитерористичної операції, щоб стати захистом і надією тих, хто боронить Україну.

Дмитро Мірецький, Київ, Міжнародна федерація журналістів (IFJ), спеціально для «Оранти»

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/