Головна

У пам’ять про Маркіяна Паславського

smol_Pslavskyj19 серпня, окрім святкування Преображення Господнього із освяченням плодів, на Аскольдовій Могилі ось уже 2 роки відзначається й сумна подія. У таке велике християнське свято 2014-го року в Іловайському «котлі» загинув американець українського походження Маркіян Паславський,  який, власне, і похований тут, біля церкви святого Миколая Чудотворця. Довкола могили, де минуло річ відкрито пам’ятну плиту Марку, зібралися рідні, друзі, співробітники, побратими та чимало людей, які ніколи не були знайомі з ним. Поминальний молебень відслужив парох от. Ігор Онишкевич. 

Опісля згадували: як Марко, народжений в Америці, вирішив переїхати жити в Україну, як американець прийняв українське громадянство, як досвідчений бізнесмен був  вельми  коректним зі своїми підопічними, як капітан, який закінчив Військову Академію у Вест Пойнт, пройшов Майдан у Києві, а згодом пішов воювати в зону АТО звичайним рядовим військовим з позивним «Франко», як мільйонер витрачав чималі статки на українську армію, зокрема, на озброєння та харчі для свого батальйону «Донбас»…Як він дуже любив Україну та боровся за її демократію та проти корупції, як мріяв бути похованим тут, на українській землі. Марко загинув, прикриваючи відхід групи бійців з Іловайська.3 кулі в спину забрали його життя. Йому було 55..  

20160819_115058«Я досі не можу повірити, що його немає, - зізналася мама Маркіяна пані Орися Паславська. –  Але я відчуваю його підтримку звідти (показує на небеса ). Його неможливо було зупинити, аби не йшов на війну. Мені дуже шкода, що він загинув. Але я рада, що мого сина вдалося поховати саме на Аскольдовій Могилі, в місці з тисячолітньої історією. Я багато читала про князя Аскольда, про хлопців, які загинули під Крутами. Я часто тут бувала з Маркіяном, коли приїжджала в Україну з Америки».

«Мамо Орисю, ви бачите, могилка доглянута, цвітуть квіти, - звернувся після панахиди настоятель храму от. Ігор Онишкевич до пані Орисі. - Але до Вас вона, звісно, далеко. Ми хочемо встановити тут веб-камеру, аби за тисячі кілометрів в будь який момент ви могли б подивитись, як тут ваш син спочиває. Дякуємо Вам. Ви виховали дуже добру дитину, приклад для багатьох українців. На жаль, на війні милосердя мало. Щоб захистити нашу багату землю ми всі  мусимо використовувати зброю, але духовну: молитися, аби настав мир у нашій країні і перестали гинути чоловіки, як Марко, який ще багато користі міг принести Україні. Вічна Йому пам’ять!»

ВІДЕО: https://www.youtube.com/watch?v=2JpO_HNKQBQ

Слава Станіславська для «Оранти»

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/