Головна

Святі Йосиф і Марія впроваджують нас у Різдвяне таїнство

ansa1124366_articoloПречиста Діва Марія допомагає нам зайняти поставу готовності прийняти Божого Сина до свого конкретного життя, а святий Йосиф спонукає завжди шукати Божу волю. Думками про це поділився Папа Франциск, присвятивши своє повчання перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 18 грудня 2016 р., «особам, які більше, ніж будь-хто інший, були залучені у таїнство» Божої близькості з людством.

У першій главі Євангелії від святого Матея Марію представлено у світлі пророцтва Ісаї: «Ось діва зачне і породить сина». Євангелист звертає увагу на те, що Вона зачала Ісуса діянням Святого Духа, без участі Йосифа. Божий Син «входить до Її лона, щоб стати людиною», а Вона «Його приймає». Бог наблизився до нас, «прийнявши тіло з жінки».

«Також і до нас, хоч і по-іншому, Бог наближається зі Своєю благодаттю, щоб увійти в наше життя, принести нам в дар Свого Сина. А ми що робимо? Приймаємо Його, дозволяємо наблизитися, чи відкидаємо і проганяємо?» – запитав Святіший Отець, вказуючи на те, що також і ми, подібно до Марії, «Яка вільно віддавши Себе Володареві історії, дозволила Йому змінити долю людства», можемо, «прийнявши Ісуса й намагаючись щодня Його наслідувати», співпрацювати з Божим задумом спасіння «щодо нас самих і щодо світу».

Іншим учасником подій, описаних у першій главі Євангелії від Матея, є святий Йосиф. Автор звертає увагу на те, що він самостійно не може пояснити те, що бачить перед своїми очима: вагітність своєї нареченої Марії. Але саме тоді, «в хвилину сумнівів», як зауважив Наступник святого Петра, «Бог наближається також і до нього через свого посланця та просвічує його щодо природи цього материнства», звіщаючи, що «Дитя, яке Вона породить, походить від Святого Духа».

«Таким чином, – сказав Папа, – перед обличчям надзвичайної події, яка, без сумніву, викликає в його серці чимало запитань, він повністю ввіряється Богові, що наблизився до Нього, та, йдучи за Його закликом, не відпускає свою наречену, але бере до себе й одружується з Марією. Приймаючи Марію, Йосиф свідомо та з любов’ю приймає Того, Хто в Ній зачався чудесним діяння Бога, Якому нічого не є неможливим. Смиренний і праведний муж святий Йосиф вчить нас завжди довіряти Богові, Який наближається до нас: коли він наближається, слід довіряти. Йосиф вчить нас піддатися Його проводові в добровільній слухняності».

«Ці дві постаті – Йосиф і Марія, які першими прийняли Ісуса завдяки вірі, впроваджують нас у Різдвяне таїнство. Пресвята Марія допомагає нам зайняти поставу готовності, щоб прийняти Божого Сина до свого конкретного життя, до свого тіла. Святий Йосиф спонукає нас завжди шукати Божу волю і з повним довір’ям іти за нею», – підсумував Папа, додаючи, що слова ангела «Ось, діва матиме в утробі й породить сина, і дадуть йому ім'я Еммануїл, що значить: З нами Бог. (Мт 1,23) чітко вказують на те, що Бог близький до нас.

«Але чи я відчиняю двері Господеві, коли відчуваю внутрішню спонуку, коли відчуваю, що Він просить мене щось зробити для ближніх, коли запрошує мене до молитви?» – запитав Святіший Отець, побажав: «Нехай це звіщення надії, що сповнюється у Різдві, приведе до сповнення очікування Бога кожного з нас, усієї Церкві, багатьох найменших, на яких світ не зважає, але яких Бог любить і до яких наближається».

Після проказування молитви «Ангел Господній» Папа закликав також молитися за те, щоб «спокійно відбувався діалог у Демократичній Республіці Конго, щоб уникнути будь-якого насильства для добра країни», а також подякував «всім людям та інституціям», що надіслали йому вітання з нагоди уродин.

Джерело: Радіо Ватикан

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/