Головна

Свята Ольга – рівноапостольна київська княгиня

knyaginya-olgaОднією з найбільш величних постатей української історії є свята рівноапостольна київська княгиня Ольга. 24 липня всі віруючі християни вшановують пам'ять цієї великої святої. Вона була надзвичайно сильною особою, наділеною світлим характером та великою мудрістю.

Достовірних даних про походження Святої Ольги немає, та існує версія згідно з якою вона походила з Пскова із династії Рюриковичів. Після трагічних подій, які сталися з її чоловіком князем Ігорем, Ольга була змушена очолити Київську Русь. Оскільки князь Святослав був ще не повнолітнім, княгиня правила величною державою від імені сина. З Божою допомогою, вона управляла Руссю близько 20-ти років. Керівництво Ольги припадає на період з 945 по 964 рр.

Управляючи такою великою і міцною державою, княгиня Ольга проявила велику мудрість та сильні лідерські якості, завжди була дуже розсудливим керівником. Вона запровадила на Русі соціально-економічну та політичну реформи, ретельно упорядкувала адміністративну, судову, податкову, виробничу та земельну системи. Саме в період її керівництва розпочалася перебудова міст з каменю на території Київської Русі.

Внесок у розвиток християнства, який зробила ця велика княгиня є надзвичайно великим і неоціненним. Прийнявши в 957 році християнську віру, вона активно почала сприяти її поширенню між людьми на Русі. Під час хрещення вона отримала ім'я святої Олени. Тайну хрещення київській княгині, уділив Вселенський патріарх Феофілакт. Разом зі святою Ольгою хрещення також прийняли її рідні та всі посли, що були в той час при ній.

Християнська віра мала великий вплив на життя та оточення святої Ольги. Існують відомості, що вже ставши християнкою, вона починає займатися благодійністю, дає гроші на будівництво перших храмів: святої Софії в Києві, храм Благовіщення у Вітебську, храм Пресвятої Трійці у Пскові. За переказами, саме вона у Х столітті будує і дерев'яну церкву святого Миколая на Аскольдовій могилі, що у Києві. Церква була зведена в честь поховання там на горі, князя Аскольда, який у 867 році, охрестившись взяв собі ім'я Микола. За деякими віданнями, нібито саме тут, княгиня Ольга заповідала себе і похоронити.

Відомо, що після того, як князь Володимир збудував Десятинний храм Успіння Пресвятої Богородиці, її мощі були з урочистостями перенесені туди. Та через напади ворогів, мощі Ольги були заховані під руїнами Десятинної церкви. Через деякий час митрополит Петро Могила віднайшов їх та потім за наказом московського Святішого Синоду знову їх перепоховав. Теперішнє їхнє місце поховання невідоме.

Прийняття християнства Ольгою, заклало міцний фундамент християнської віри на території Київської Русі та сприяло її поширенню між людьми. Тому, у 1547 році княгиня Ольга була проголошена рівноапостольною святою та зачислена до лику святих.

Тож просимо Тебе, свята княгине, опікуйся нами. Моли Господа Бога про мир і спокій на нашій землі, захисти наш народ від біди й навчи нас творити волю Божу. Амінь.

Оля Мельникович спеціально для «Оранти»

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/