Головна

Надзвичайний дзвін карильйону

108620Слово «карильйон» в перекладі з французької мови означає – дзвін у всі дзвони. Він являє собою добре злагоджений механізм, який поєднує набір дзвонів різного розміру та звучання. Одна людина здатна керувати великою кількістю дзвонів та навіть перетворити їхнє звучання в приємну музику. Дзвін карильйона може звучати по різному: ніжно, гучно, брати високі та низькі октави.

Карильйон – це музичний інструмент, який складається з щонайменше 23 бронзових дзвоників, які налаштовані так, щоб музика змогла відтворитися з будь-якого важеля. На ньому грають вручну, використовуючи клавіатуру, що містить дерев'яні клавіші та педалі або, рідше, клавіатуру зі слонової кістки з електричною дією, що працює з клапанами.

Найбільший у світі карильйон знаходиться у Риверсайдській церкві Нью-Йорка і важить 20 тонн. Граючи на ньому, карильйоністи використовують кулаки та ноги. Гра на такому інструменті потребує значного фізичного навантаження. Найменший діапазон дзвонів, який може скласти карильйон, - це щонайменше дві октави або 23 дзвони. Інструмент, який складається з менш ніж 23 дзвонів, це вже не карильйон, а просто дзвін.

Розрізняють двооктавні та концертні карильйони. Карильйони з діапазоном від 23 до 27 дзвонів називають двооктавними. Концертні ж мають діапазон щонайменше чотири октави (47 дзвонів). Їх ще часто називають стандартними.

Батьківщиною карильйонів є бельгійське місто Мехелен. Вперше їх почали використовувати в XV столітті. Карильйон є дуже рідкісним та незвичайним інструментом, який нагадує собою орган.  Інструмент і мистецтво карильйона найчастіше зустрічаються у Бельгії, Голландії, Франції та навіть у США. У світі їх налічується близько пів тисячі.

Мистецтво карильйона досягло своєї вершини в другій половині XVII століття разом з його засновниками Франсуа та П'єром Емоні з Нідерландів. Вони були першими, хто точно налаштовував дзвони, особливо в тому, що стосується внутрішньої настройки дзвоника, тобто часткових тонів, що складають складний звук дзвінка. Таким чином, вони повністю змогли використати результати досліджень, виконаних 200 років тому.

Протягом XIX століття техніку тюнінгу (але не основну теорію) забули, оскільки замовлення дзвонів слабшали; дзвони, які виготовлялися, як правило, були нижчими, то карільйони потрапили в непридатність. Відродження процесу налаштування відбулося на ливарному заводі Джона Тейлора в Англії в 1890 році.

В Бельгії навіть існує Королівська школа карильйону. Вона була створена в Мехеліні в 1922 році відомим карильйонером Джефом Деніном за фінансової підтримки американців. В той час школа була першою такого роду в світі. З моменту створення школа розробила власний стиль і отримала міжнародне визнання. Тут пройшли підготовку карильйоністи майже зі всіх країн світу. Навчальна програма в цій школі триває 6 років та включає в себе такі дисципліни, як: карільйон, теорію музики, історію карильйону та композицію до нього, а також спів та гармонію.

Традиційно, такі дзвони раніше встановлювалися  в католицьких храмах, та в теперішній час їх можна зустріти також і в православних. Зокрема, карильйон встановлений у дзвіниці Михайлівського Золотоверхого собору у Києві.

Гра на карильйоні являє собою своєрідне мистецтво, нову галузь музичного виконання, яке з кожним роком стає все більш популярним. Дзвони заворожують своїм звучанням, хочеться, щоб ці божественні звуки лунали вічно.

Тож, будемо надіятись, що з Божою допомогою та спільними зусиллями наших благодійників, такі прекрасні та мелодійні дзвони в недалекому майбутньому будуть лунати в храмі святого Миколая на Аскольдовій могилі та скликати всіх вірних на спільну молитву. Нехай Господь Бог помагає всім людям доброї волі, береже та благословить.

Оля Мельникович спеціально для «Оранти»

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/