Головна

«Україна вкотре відчуває себе в лабетах смерті і нікому не потрібною»

new_zhezlУкраїна сьогодні спливає кров'ю. Десятки тисяч вдів і матерів оплакують своїх синів. Вкотре знову Україна відчуває себе в лабетах смерті. І нікому не потрібною, ні Заходу, ні Сходу. Усі бачать нас як проблему, до якої не знають як знайти вирішення. Але сьогодні Христос мовить до нас: Не плачте! Вставайте! Я є вашим виходом і надією! Боротися і перемагати – це є наш вихід.

Про це сказав сьогодні, 22 жовтня 2017 року, Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час проповіді до вірних у Манчестері, де на запрошення владики Гліба (Лончини), Єпарха єпархії Пресвятої родини в Лондоні, перебуває з офіційним душпастирським візитом до Великої Британії.

Співслужили з Главою Церкви владика Гліб (Лончина) та владика Григорій (Комар).

Насамперед Блаженніший Святослав привітав з 60-річчям створення екзархату та єпархії Пресвятої родини УГКЦ у Великій Британії. «Ми бачимо, що тих 60 років були непростими. Проте ці роки були досвідом того, що Господь Бог є з нами в кожній, навіть найважчій хвилині нашого буття: церковного і національного, Він навідався до народу свого. Він був, є і буде з нами!» – сказав Предстоятель і відзначив, що в цей святковий день, у цю урочисту хвилину тут, у Манчестері, у славному храмі Пресвятої Богородиці ми і сьогодні чуємо Божий голос, який сповіщає нам голос Божественного Євангелія.

Предстоятель УГКЦ зазначив, що переміна сліз у радість, про які ми чуємо у недільному Євангелії, сьогоднішньому пасхальному благовісті, знайоме кожному з нас. Скільки разів ми з вами потрапляємо в ситуації, які, здавалося б, є безнадійними.

«Ми, – зауважив проповідник, – часом відчуваємо себе заручниками обставин, часто почуваємося в ситуації, коли немає виходу. Але сьогодні добра новина скерована до кожного з нас – Христос є нашим виходом. Він є нашою Пасхою, Він приходить до мене і до нас тут, зараз, у цій Божественній Літургії. І каже кожному з нас: Встань, зі своєї розпуки, зі своєї безнадії, зневіри, ось Я з тобою, вставай, йдемо! Йдемо і будуймо життя там, де хтось сьогодні сіє смерть».

Духовний лідер українських греко-католиків провів паралель біблійної історії міста Наїн з історією нашої громади у Великій Британії. «Історією, яка була, є і історією, яка повториться ще не раз… Після Другої Світової війни, будучи заручниками війни, яка несла смерть, багато синів і дочок нашої землі потрапили на цей туманний Альбіон... Хто мав їм допомогти? Мені розповідали, що наші люди були змушені раз на тиждень іти до поліції отримувати печатку в документи, здається, аж до 67 року. Наших людей навіть не називали українцями, бо казали, що такої держави як Україна не існує», – розповів Блаженніший Святослав.

Ті бійці, продовжив Предстоятель, за вільну незалежну Україну, здавалося б, втратили будь-яку надію на волю, на сповнення того, за що вони платили своєю кров'ю, за що померли у нерівній боротьбі сотні синів і дочок нашої української землі. «Але, гадаю, гуртуючись довкола своїх українських церков, вони чули цей голос: Не плач! Кажу тобі встань! І вони встали, вони жили, творили і залишили нам сьогодні у спадок чудові храми, культуру, витвори мистецтва, залишили своїх нащадків і залишили нам свою мрію про вільну незалежну Україну. Воскреслий Христос нам її подарував. Наші українці в Британії співали: Христос воскрес, воскресне й Україна. І так воно сталося», – відзначив проповідник.

«Нехай буде благословен Господь, який для нашого народу тут об'явив себе як вихід з безвиході, рукою допомоги там, де ніхто з людей тої допомоги не хотів дати», – сказав Архиєрей.

Глава Церкви передав сердечний привіт від братів і сестер з України, від матірної землі. «Святкуючи цей ювілей, ми відчуваємо, що Бог навідався до народу свого. Він є сьогодні з нами і буде повіки», – наголосив на завершення Глава Церкви.

Нагадаємо, офіційний візит Глави УГКЦ до Великої Британії триває з 19 по 31 жовтня 2017 року. Більше про програму візиту читайте за цим посиланням: news.ugcc.ua.

Департамент інформації УГКЦ

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/