Головна

Єпископ Филип (Феліціян) Шумборський

Felicjan_SzumborskiНа Аскольдовій Могилі помолилися за упокій душі єпископа УГКЦ - Филипа Шумборського (1771-1851), вихідця з Острога. Єпископ Филип був ревним християнином, з непохитною вірою та щирою душею. Завжди активно та сміливо захищав права греко-католиків.

Филип Шумборський навчався в парафіяльній школі на Волині, а також в місцевій Василіянській колегії. У 1789 році став монахом Чинусвятого Василія Великого, з чернечим ім’ям Феліціян. Протягом шести років, навчався в Браунсберзькій єзуїтській колегії, а вже після її закінчення отримав священичі свячення з рук Холмського єпископа Порфирія Скарбека-Важинського. Маючи богословську освіту та хороший багаж знань, на протязі двох років, починаючи з 1802 року, працював професором унійної духовної семінарії в Холмі, а також був приватним учителем в домах шляхетських родин.

Протягом наступних років, починаючи з 1811 року Филипа Шумборського обирають на різні церковні посади: секретарем Холмського єпископа Фердинанд Ціхановського, провінціалом Холмської єпархії (1814), прелатом архидияконом холмської капітули (1825) та генеральним вікарієм (1827).

10 грудня 1828 року, російський імператор Микола І іменував Филипа Шумборського єпископом-ординарієм, у зв’язку з відмовою Вікентія Седлецького займати цю посаду через поважний вік. 29 січня 1830 року, Папа Римський номінував Шумборського на єпископа Холмського, а вже через декілька місяців відбулися єпископські свячення. Також, в 1830 році був обраний Миколою І, сенатором Царства Польського.

В 1830 роках, незважаючи на думку та протести духовенства та вірян, Шумборський погодився впровадити певні зміни в єпархії, котрі наближували б унійну церкву до православної. Для прикладу, дав згоду для введення іконостасів в уніатські храми.

Влітку 1840 року, єпископ Филип відвідав Санкт-Петербург, прийнявши запрошення російського імператора Миколи І, детальніше ознайомитися з обрядами православної церкви. Там, в домі митрополита Філарета відбулася богословська дискусія між єпископом Холмським, його представниками та богословами російського митрополита.

По поверненні в Холм, єпископ Филип, 14 січня 1841 року видав пастирський лист, в якому все ж таки погодився з деякими постулатами російської влади. В листі йшлося про те, щоб унійні обряди стали більш подібними до православних, ніж до латинських обрядів.

Таке рішення дуже не сподобалося та занепокоїло вірян, духовенство, а також викликало гостру реакцію Папи Римського Григорія XVI. Саме тому, 23 лютого 1842 року Папа Римський наказав відмінити прийняте Шумборським рішення. В результаті чого, єпископ Филип визнав свою провину та відкликав свій попередній лист. Такі дії єпископа дуже не сподобалися російській владі, однак незважаючи на всі переслідування з боку російського уряду, та завдяки міцному зв'язку з Апостольською столицею, Шумборський залишився управляти Холмською єпархією аж до смерті. 19 січня 1851 року, після 20-річного правління Холмською єпархією, владика Филип Шумборський помер. 

https://uk.wikipedia.org/wiki/Пилип_(Шумборський)

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/