Головна

Дзвони над Дніпром

 

Як уже згадувалось раніше, 12 жовтня 2018 року на новозведеній дзвіниці храму святого Миколая на Аскольдовій Могилі було встановлено 7 нових дзвонів-карильйонів, придбаних за кошти парафіян та жертводавців храму.

Однак, це всього лише частина з уже відлитих дзвонів, яку планують встановити на дзвіниці. Їх загальна кількість становить 51 дзвін. Усі вони різні за розмірами та вагою. Цікаво, що найбільший дзвін (375 кг), присвячений князю Аскольду, усі ж інші, названі на честь святих, чиї імена носять жертводавці, які вклали свою лепту у цю добру справу.

«Карильйон – це музичний інструмент, що налічує не менше, як 23 дзвони» – розповідає Леонід Ботвінко – співзасновник карильйонного мистецтва в Україні. – Його вважають символом благополуччя, символом культури того міста чи області, де він знаходиться. Перший карильйон в Європі побудували брати Хемоні в місті Антверпен (Бельгія). Вони налагодили дзвони точно в ноту, та здивували мешканців міста таким незвичним та дуже милозвучним інструментом».

В Києві ж, перший карильйон з’явився в 1998 році. В той час, брати Ботвінки – Сергій та Леонід, зробили першу спробу, і побудували карильйон на Михайлівському Золотоверхому монастирі при його відновленні. А оскільки, ця ідея та її реалізація припала їм до душі, то вони вирішили придбати й для себе 50 дзвонів і створити з них власний пересувний карильйон, на якому згодом, й почали давати концерти у Софії Київській. І вже саме з того часу, слово «карильйон» стало відомим і в Україні.

Що ж стосується храму святого Миколая на Аскольдовій Могилі, то пан Леонід розповів, що коли одного разу на Пасху, вони з братом Сергієм приїхали сюди з концертом на своєму пересувному карильйоні, то подумали, що було б дуже добре, побудувати такий інструмент і в цьому історичному та дуже мальовничому місці міста Києва. А поділившись цією ідеєю з отцем Ігорем, настоятель храму радо прийняв її та перейнявся цим задумом.

«Таким чином, почались роботи по втіленню усього задуманого в життя: вибір місця, де можна було б поставити маленьку дзвіницю, креслення, замовлення дзвонів в Нідерландах, перевірка їх на звучання та багато іншого. До речі, фірма, де замовляли дзвони є однією з найкращих по відлиттю дзвонів у світі - ділиться з нами пан Леонід. - Креслення розробляв, уже покійний архітектор Юрій Бородкін, в той час, як Сергій Ботвінко допомагав конструкторам правильно виконати цей проект. Також, було вирішено встановити повноцінний карильйон на 51 дзвін, 4 повних октави. Після чого, ми з братом Сергієм зробили креслення, щоб усі ці дзвони були правильно розміщені на дзвіниці.

На даний час, нами вже виконано дуже багато механічної роботи, складність якої полягає насамперед в тому, що для кожного дзвона потрібно створити свій механізм, свої ваги. Тому варто сказати, що це дуже ретельна ручна робота, спрямована на те, щоб не було жодних посторонніх шумів, щоб все працювало правильно, згідно теорії, яка описана в підручнику «Компанологія».

Друга система – електронна система відтворення мелодії з допомогою комп’ютера. Тобто будуть запрограмовані певні мелодії, які будуть відтворюватись кожну годину (мелодії узгодимо з отцем Ігорем та парафіянами храму). Зараз же, закінчуємо виготовлення клавіатури, матеріали для якої, закуповуємо в Німеччині (до речі, саме такі матеріали використовуються й для виробництва роялів), клавіші ж виготовляємо з ясеня вищого ґатунку» - пояснив пан Леонід.

Отож, як бачимо з Божою допомогою багато роботи, пов’язаної з розробкою, налаштуванням та встановленням частини дзвонів на дзвіниці вже зроблено. Однак, залишаються деякі процеси, над якими потрібно ще трохи потрудитися. Тому, вже по їх завершенні, у планах на наступний рік є освячення усіх цих дзвонів 19 травня, а також запрошення на цю довгоочікувану та радісну подію відомих карильйоністів.

Тож маємо надію, що вже незабаром дзвони-карильйони будуть служити Київській громаді та стануть голосом молитви і пам'яті національного меморіалу Героїв на Аскольдовій могилі.

 

 

Мельникович Ольга, спеціально для «Орант

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/