Головна

Близько 300 надавачів соціальних та реабілітаційних послуг Київщини навчалися створенню умов для реалізації прав дітей у громадах

IMG_0379-1024x621З 27 січня по 7 лютого 2020 року у Київській області для спеціалістів центрів соціально-психологічної реабілітації дітей та центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, а також представників релігійних організацій, які  здійснюють соціальне служіння, проведено цикл тренінгів щодо інтегрованого підходу у громаді для забезпечення найкращих інтересів дитини в умовах процесу деінституціалізації, тобто реформування системи догляду за дітьми, який визначає пріоритетним сімейне виховання. Загалом протягом двох тижнів 3-денне навчання пройшли майже 300 учасників.

«Забезпечення найкращих інтересів дитини – це рішення та дії, спрямовані на задоволення індивідуальних потреб дитини у відповідності до її віку, статі, стану здоров’я, особливостей розвитку, життєвого досвіду тощо, які враховують думку дитини, якщо вона може її висловити», – пояснює Олена Нечосіна, експерт проекту Світового банку при Міністерстві соціальної політики України «Модернізація системи соціальної підтримки населення України», – «При цьому, відповідно до міжнародного досвіду, першочергове завдання всіх, хто долучений до надання соціальних та інших послуг у громаді – створення умов, за яких буде збережено сім’ю для дитини».

Фахівці соціальної сфери та представники релігійних організацій, які тісно спілкуються з населенням, можуть відігравати суттєву роль для вжиття усіх можливих заходів задля попередження вилучення дитини з сім’ї. І їхня участь стає особливо актуальною в процесі реформи деінституціалізації, яка наразі триває в Україні. 10-річна реформа передбачає не тільки повернення дітей з інтернатів у їхні біологічні родини або їх влаштування у сімейні форми виховання, а й відповідний розвиток системи необхідних соціальних послуг у громадах.

«Це вкрай важливі знання! Дуже радію, що мій благодійний фонд обрав та іде правильним шляхом від початку свого існування, попереджаючи появу соціального сирітства. Не втомлююсь повторювати наскільки важлива та необхідна допомога саме кризовим сім’ям, а не дітям в інтернатах», – зазначила учасниця тренінгу, співзасновниця благодійного фонду «Твоя любов» Юлія Бігун.

Під час навчання учасники, зокрема, отримали знання та навички щодо:

  • розуміння причин перебування дитини в інтернатному закладі та першочергових заходів для можливого усунення цих причин;
  • методів та форм роботи з дитиною в інтернатному закладі для збереження прив’язаності до біологічних батьків;
  • алгоритму прийняття рішень та необхідних дій для повернення дітей в сімейне оточення;
  • основних засад та складових процесу деінституціалізації, а також альтернативних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;
  • адаптації дитини у  новій сім’ї;
  • послуг, які потрібно розвивати в громадах для унеможливлення потрапляння дитини до інтернатного закладу;
  • основ соціальної роботи з сім’єю у складних життєвих обставинах, залучення батьків та членів сім’ї до співпраці, мотивації їх до змін;
  • принципів здійснення оцінки ресурсів та факторів вразливості сім’ї, яка має  найвищий ризик потрапляння у складні життєві обставини через вплив несприятливих зовнішніх та/або внутрішніх чинників;
  • важливості об’єднання зусиль усіх дотичних організацій та спеціалістів задля забезпечення права кожної дитини виховуватися у сім’ї.

Тренінги організовано проектом «Громада для дитини» в рамках впровадження на Київщині реформи інтернатних закладів проектом Міністерства соціальної політики України «Модернізація системи соціальної підтримки населення України» спільно з Київською обласною державною адміністрацією за підтримки Світового банку. Такі навчання спеціалістів, що надають соціальні та реабілітаційні послуги населенню, вкрай важливі для успішної трансформації інтернатних закладів й розбудови системи необхідних соціальних послуг для дітей та сімей з дітьми у громадах. Розуміння фахівцями принципів створення умов для реалізації прав дітей мають забезпечити максимальне недопущення потрапляння дітей в інтернати та повернення дітей з інтернатів у їхні біологічні родини або влаштування їх у сімейні форми виховання, завдяки чому діти матимуть кращі умови для зростання та розвитку.  Подібні тренінги проводяться і для інших учасників системи догляду за дітьми. Так, найближчим часом планується навчання представників закладів освіти, територіальних центрів соціального захисту та громадських організацій, а восени минулого року тренінги, організовані в рамках впровадження реформи інтернатів на Київщині,  відвідали управлінці соціальної сфери та спеціалісти місцевих органів влади.

Джерело: https://community4child.org.ua/

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/