Головна

Війна в Україні: як виграти майбутнє, виклад на форумі Релігійного товариства українців-католиків

950499eaa5f5ad92У суботу, 30 вересня, на форумі Релігійного товариства українців-католиків «Свята Софія» США відбувся виклад директорки Школи права Українського католицького університету кандидата юридичних наук Світлани Хилюк на тему «Війна в Україні: як виграти майбутнє».

Про війну в Україні говорили на форумі Товариства «Свята Софія» США Розпочавши від особистої історії пережиття вибуху війни, доповідачка проаналізувала питання, за що та проти чого воює Україна з агресором. Насамперед, вона протистоїть «русскому міру» і геноциду українського народу, який росія чинить ось уже другий рік поспіль. Її мета — знищити українців як національну групу та повернути країну на сферу підмосковських впливів. Доказом цього можуть бути розстрільні списки, з якими російські війська ввійшли в Україну. У них головно фігурували освітяни з активною проукраїнською позицією, а Український католицький університет російські ЗМІ визнали як такий, що готує нове покоління нацистів. За словами п. Світлани, питання про визнання війни в Україні геноцидом, на жаль, не одержує поки правового оформлення. За що ж воює Україна? Насамперед, за статус суб’єкта; за право робити цивілізаційний вибір і те, які цінності сповідувати; за людську гідність і свободу. Українці стали нацією ще до вторгнення, тому її знищення стало пріоритетом путіна.

Відтак доповідачка проаналізувала правові виклики, які стоять перед Україною. У світлі сьогочасних подій зрозуміло, що створена після Другої світової війни система безпеки дала збій. Росія надалі залишається членом Ради безпеки ООН, а Рада Європи, яка засудила агресію і відрахувала рф із членства, все ж займає обережну позицію у прийнятті консолідаційних рішень. Серед викликів на національному рівні залишається необхідність створення нової конституційної рамки для суспільного договору. Існує потреба доопрацювання чинної Конституції 1996 року. Скажімо, серед загальнолюдських цінностей у ній не згадано свободу, а, як відомо, людина без свободи є лише засобом. Відкритим залишається питання про належний перезапуск судової системи, для якої потрібні судді нової формації, однак реформа вже зараз досягла відчутних успіхів. За словами п. Світлани Хилюк, українське суспільство швидко дорослішає в умовах війни, виправляє багато помилок та упевнено виходить із-під впливу «русского міра».

На закінчення доповідачка відповіла на численні запитання присутніх.

Департамент інформації УГКЦ
за матеріалами пресслужби Товариства «Свята Софія» США

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/