Головна

225-ліття від заснування Львівської духовної семінарії

"Цими днями минає 225 років від того дня, коли у Львові була заснована Генеральна Семінарія. Створення Генеральної Семінарії у Львові в листопаді 1783 року поклало новий початок історії духовної освіти, тому що ця семінарія була задумана як вища школа для усіх греко-католиків тогочасної Австро-Угорської монархії. Саме ця семінарія була єдиним інтелектуальним осередком українців у Галичині, саме з цієї семінарії вийшли не лише духовні лідери, світочі нашої Церкви, але перш за все громадські діячі", - сказав о. д-р Святослав Шевчук, ректор Львівської духовної семінарії Святого Духа, розпочинаючи 15 вересня 2008 року у стінах семінарії урочисту конференцію присвячену цій ювілейній даті. Дана конференція була другим етапом святкувань (перший етап відбувся 26 серпня 2008 року) запланованих власне для львівської громадськості, адже створення Генеральної Семінарії у Львові було дуже унікальною подією не лише для церковного життя, але і для громадсько-політичного.

Конференція, на якій були присутні Владика Богдан Дзюрах, Владика Тарас Сеньків, Владика Юліян Гбур, духовенство, монашество, представники львівської громадськості, розпочалася доповіддю кандидата історичних наук п. Олега Турія на тему «Львівська духовна семінарія, як культурний та інтелектуальний осередок галицького українства». Відтак, до слова було запрошено довголітнього працівника семінарії, викладача і випускника Львівської Духовної Семінарії за часів ректорства, тоді ще отця Йосипа Сліпого - отця Миколая Пристая, який поділився своїми спогадами про діяльність підпільної семінарії. Наукову конференцію своїм співом прикрасив октет Львівської духовної семінарії "Теофорос".

Продовжилася святкова програма презентацією фотовиставки «Історія Львівської духовної семінарії у світлинах», на якій присутні могли побачити унікальні ретрофотографії зібрані колишнім ректором семінарії о. д-ром Богданом Прахом та п. Наталією Сеньківською. Як зазначив о. Святослав Шевчук, "за кожною з цих фотографій стоїть унікальна доля не лише людей, які там зображені, але людей, які їх зберегли, бо за такі фотографії в часах комуністичної окупації можна було поплатитися життям".

Закінчилася урочиста конференція виступом семінарійного хору під керівництвом п. Руслана Ляшенка та семінарійного духового оркестру під керівництвом п. Андріана Леськіва.

Слід також додати, що завершальним етапом святкувань буде фестиваль семінарійних хорів, який розпочнеться у стінах Львівської духовної семінарії 6 грудня 2008 року о 16.00. Участь у цьому фестивалі візьмуть усі хори греко-католицьких семінарій України, хор римо-католицької семінарії, хорові колективи греко-католицьких семінарій з Пряшева (Словаччина), Любліна (Польща) та Ніереґази (Угорщина), а також хор Східної колегії міста Айхшттет (Німеччина).

Тарас Гавришко,

Медіа-центр Львівської духовної семінарії Святого Духа

За матеріалами: http://www.lds.lviv.ua/

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/