Головна

«Коли одна радісна людина ділиться з іншою, то веселіше стає вже двом» - БФ «Карітас Київ»

«Працівники БФ «Карітас Київ» взяли участь в Третій всеукраїнській школі самодопомоги. Навчання відбувалось в місті Києві в приміщенні інституту післядипломної освіти й об’єднало спеціалістів із  Харкова та області, Івано-Франківська, Скадовська та  Києва. Метою школи було оволодіти теоретичними навиками організації та проведення груп самодопомоги, а також сформулювати цілі та плани щодо створення нових груп самодопомоги», - повідомляє о. Роман Сиротич, директор БФ «Карітас Київ».

Навчання було організовано в три сесії. На першій сесії, яка проходила 25-26 вересня 2014 року, учасники мали можливість почерпнути теоретичних складових значення групи самодопомоги. А також велике значення на формування підходу до роботи в групах самодопомоги мали тренінгові заняття Раїси Степанівни Кузьменко про позитивне мислення. Кожного ранку та вечора учасники мали можливість бути учасниками ГСД й спробувати себе в ролі ведучого.

Друга сесія проходила 16-18 жовтня 2014 року, на які учасники продовжували відшліфовувати мистецтво самодопомоги й працювали на розвиток креативності й пошуку внутрішніх ресурсів для вирішення, насамперед, своїх проблем та відкритих запитань. Також було створено закриту групу «Школа самодопомоги» у facebook, де учасники діляться радісним та наболілим.

Третя сесія принесла ще більше досвіду та навиків роботи із різними типами особистостей. Школа проходила 6-8 листопада, де учасники проводили майстер-класи та презентації створених ними груп самодопомоги. Саме так в дружній атмосфері завершилось навчання в Третій всеукраїнській школі самодопомоги.

«Після другої сесії ВШСД було створено ГСД для молодих людей, які є клієнтами проекту «Мобільна робота з молоддю в Україні», що реалізується БФ «Карітас-Київ». Метою даної групи є допомогти цим людям віднайти в собі ресурси для подолання труднощів, в яких опинилися клієнти через обмін досвідом», - наголошує соціальний працівник БФ «Карітас Київ», Олена Федай.

Наявність тривалого емоційного контакту та близьких стосунків – є не замінимою потребою для цих людей. Групи самодопомоги допомогли їм побачити в співпраці з спеціалістами фонду більше відкритості та людяності. На першому зібранні було визначено лідера групи, правила; далі – зроблено акцент на цінностях та значенні тісних стосунків із сім’ями; перспективу досягнення успіху в житті.

На наступній зустрічі було 7 учасників, які обговорювали питання: як бути щасливим, коли не все так, як хочеться. Мотивуючими матеріалами для розвитку ідей було відео «Цирк Батерфляй», після якого учасники були щиро вражені, так як відчули силу принципу рівності.

На кожній зустрічі учасники обговорюють ті теми, які є актуальними на сьогоднішній день, а саме: успіх, конфлікти, цілі в житті, значення підтримки, емоції. ГСД «Ногу звело» починала своє життя із 5 учасників, які, навіть, погано розуміли для чого вони тут. Зараз учасники із задоволенням читають преамбулу, приводять нових молодих людей. Їм подобається те, що вони тут говорять лише «Я», а не «Ти», «Ми», «Вони», оскільки розуміють, що те, що вони думають, це є їхня думка і вони мають право на її висловлення. Навіть, якщо не все з цього їм подобається, вони не критикують, а беруть лише те, що їм припало до душі. Одним із правил такої групи є традиція подарунків, так в нас з’явилась троянда із пластиліну.

Учасникам ГСД «Ногу звело» сподобався новий підхід до роботи з ними, оскільки ми всі є рівними в такій групи й керуємось одними правилами. Саме це і є важливою умовою для розвитку поваги та взаєморозуміння, з чого виростають добрі плоди довіри.

«БФ «Карітас-Київ» висловлює щиру подяку організаторам навчання, а також наставникам, які ділились тим досвідом, який вони здобули протягом багатьох років. Такого типу форми роботи існують в багатьох країнах і відображають якісно новий рівень роботи з клієнтом. Працівники фонду, які взяли участь в навчанні суттєво розширили поле співпраці з тими спеціалістами, які брали участь в навчанні», - говорить керівник праці із дітьми у БФ «Карітас Київ» Ірина Пухняк.

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/