Головна

Пресвята Євхаристія – джерело любові в житті Церкви та вірних

У неділю 7 червня 2015 р., в багатьох країнах, серед яких і в Італії, святкували урочистість Найсвятішого Тіла і Крові Христових,  відому за латинським висловом як  урочистість «Corpus Domini» – Тіла Господнього, що була перенесена з четверга. Тому головною темою роздумувань Святішого Отця  перед прочитання молитви «Ангел Господній» з десятками тисяч прочан, зібраними на площі святого Петра у Ватикані, була саме Пресвята Євхаристія , що є кульмінацією усього життя Ісуса Христа, а також  єзакликом до кожного з нас, щоб принести себе в жертву заради інших.

Як наголосив Вселенський Архиєрей,  читання із Святої Євангелії пропонує розповідь про встановлення Євхаристії, звершеної Ісусом під час Тайної Вечері в Єрусалимській світлиці. Напередодні Своєю відкупительної смерті на Хресті, Він здійснив те, що провіщав: «Я хліб живий, що з неба зійшов. Коли  хтось цей хліб їстиме, житиме повіки. А хліб, що його я дам,  це – тіло моє за життя світу... Хто споживає тіло моє і п'є мою кров, той у  мені перебуває, а Я – в ньому» (Ів 6,51,56). Ісус бере в руки хліб і каже: «Беріть, це є  моє тіло» (Мк 14,22). Цим жестом і цими словами Він наділяє хліб особливою функцією: вона вже не полягає в тому, щоб бути просто фізичною поживою, але в тому, щоб уприсутнювати Його Особу серед громади віруючих.

«Тайна Вечеря – це кульмінація всього Христового життя, – вказав Папа. –Вона є не тільки провіщенням Його жертви, що звершиться на Хресті, але й підсумком життя, принесеного в жертву задля спасіння всього людства. Тому не досить твердити, що в Пресвятій Євхаристії присутній Ісус, але необхідно бачити в ній присутність пожертвуваного життя і брати в ньому участь. Коли беремо і споживаємо цей Хліб, ми з’єднані з життям Ісуса, входимо з Ним у сопричастя, намагаємося здійснити єдність між нами, перетворити наше життя в дар, насамперед для бідних».

Його Святість підкреслив, що урочистість Найсвятіших Тіла і Крові Христових спонукає нас до  навернення і прощення, до солідарності до любові і служіння ближнім. Христос, що живить нас під виглядом переісточеного хліба і вина, - Той же самий, Який виходить нам назустріч у подіях буденного житті; Він – у злиденному, що простягає руку, Він – у страждаючому, який благає допомоги, Він – у браті, що просить нашої уваги і чекає нашої відкритості. Він  – у в дитині, яка нічого не знає про Ісуса, про спасіння, яка не має віри. Він перебуває в кожній людині, навіть найменшій та беззахисній.

«Пресвята Євхаристія – це джерело любові для життя Церкви, школа любові й солідарності, – сказав Папа Франциск. –  Хто живиться Хлібом Христовим, не може залишатися байдужим до тих, хто не має щоденного хліба. А сьогодні, як знаємо, ця проблема стає дедалі серйознішою.

«Нехай же празник Тіла Господнього –  «Сorpus Domini» дедалі більше надихає і зміцнює в кожному з нас бажання і прагнення зробити наше суспільство гостиннішим і солідарнішим»,  сказав Святіший Отець закликавши ввірити ці побажання  серцю Пречистої Діви Марії, щоб Вона збудила в усіх радість  участі в Святій Літургії, особливо в неділю, і радісну мужність свідчити безмежну любов Христа.

Проказавши молитву «Ангел Господній» та уділивши Апостольське благословення. Папа Франциск окремо згадав свій суботній Апостольський візит до Сараєво, столиці Боснії і Герцеговини, міста, яке він відвідав як паломник миру й надії.

Наприкінці Папа Франциск нагадав, що у наступну п’ятницю буде відзначатись урочистість Пресвятого Серця Ісуса, закликаючи подумати про Ісусову любов, проте як сильно Він нас полюбив, а ця вся любов є в Його Серці.

Його Святість також нагадав, що саме у п'ятницю відзначатиметься Всесвітній день боротьби з дитячою працею, наголосивши, що надто багато дітей у світі не мають права гратись, навчатись у школі, їх використовують як дешеву робочу силу та висловлюючи побажання, щоб міжнародна спільнота дбайливо і постійно ангажувалась на користь сприяння дійсному признанню прав дитини.

Джерело: радіо Ватикан

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/