Головна

«Боже ім’я – Милосердя» /3/

ANSA930832_ArticoloПродовжуємо гортати сторінки книги-інтерв’ю «Боже ім’я – Милосердя», що є записом розмови Папи Франциска з італійським журналістом Андреа Торніеллі. У першому розділі, який має назву «Час милосердя», Святіший Отець ділиться досвідом особистих стосунків з Божим милосердям.

Відповідаючи на запитання: «Яке місце і яке значення у Вашому серці, житті та особистій історії займає милосердя? Чи пам’ятаєте про свій перший, ще в дитинстві, досвід милосердя?», – Папа Франциск зазначає, що розглядає своє життя у світлі 16-го розділу Книги пророка Єзекеїла.

«Я читаю ці сторінки і кажу: це все, здається, написане для мене, – звіряється він. – Пророк пише про сором, а сором – це благодать: коли хтось відчуває Боже милосердя, тоді дуже соромиться себе самого, свого гріха. […] Цей текст з Єзекеїла вчить соромитися, спричинюється до того, що ти починаєш соромитися: не зважаючи на всю твою історію нужди і гріха, Бог залишається вірним тобі і тебе підводить на ноги».

Святіший Отець зізнається, що не має якихось особливих спогадів зі свого дитинства, але з підліткового віку – так. У цьому контексті він згадує про історію, яка трапилася з ним 21 вересня 1953 року, коли в день літургійного спомину святого Матея він висповідався у своїй парафії в Буенос-Айресі:

«Мені тоді було 17 років. Я відчув обійми Божого милосердя, сповідаючись у цього священика. Він походив з Корінтіас, але перебував у Буенос-Айресі, лікуючись від лейкемії. Наступного року він помер. Пригадую, що після його похорону, повернувшись додому, я почувався покинутим. Я сховався у своїй кімнаті й того вечора дуже багато плакав. Чому? Тому що я втратив особу, завдяки якій відчував Боже милосердя, оте “miserando atque eligendo”, вислів, якого я тоді ще не знав, але пізніше вибрав, як свій єпископський девіз».

Папа розповів, що саму фразу він знайшов у проповіді святого монаха Беди, який, коментуючи покликання святого Матея, написав: «Ісус побачив митаря, і поглянувши на нього з милосердям та обравши (miserando atque eligendo), сказав: Іди за мною». Як зазначив Святіший Отець, ці слова описують погляд Ісуса, який дарує милосердя та обирає, кличе людину до себе.

Далі Андреа Торніеллі попросив співрозмовника поділитися тим, хто йому спадає на думку, коли він замислюється про «милосердних священиків», чи то тих, яких зустрів на своєму життєвому шляху, чи тих, приклад яких є джерелом натхнення. Відповідаючи, Папа сказав, що таких було багато. Крім вже згаданого о. Дуарте, він навів приклад о. Енріко Поццолі, який його охристив та обвінчав його батьків:

«Він був сповідником. Милосердним сповідником: всі ходили до нього сповідатися. Я зустрів чимало таких сповідників. Пригадую ще одного великого сповідника, молодшого від мене, священика-капуцина, який служив у Буенос-Айресі. Одного разу він прийшов до мене, щоб поговорити. “Прошу, порадь мені. До мене завжди приходить багато людей до сповіді, різні люди, прості і не дуже, а також – численні священики… Я багато прощаю, але, іноді, до мене приходить сумнів, чи я не є занадто поблажливим”. Ми багато говорили про милосердя, і я запитав його, що він робить, коли відчуває ці скруполи. Він відповів: “Йду до нашої каплиці, стаю перед кивотом і кажу до Ісуса: Господи, прости мені, бо я надто багато простив. Але це Ти мені дав такий поганий приклад!”. Я цього, – зізнається Папа Франциск, – ніколи не забуду. Коли священик так переживає милосердя щодо себе, то зможе дарувати його іншим».

http://oranta.org/index.php?option=com_content&view=article&id=3067:2016-03-22-20-18-55&catid=30:hrystyjanske-vchennia-cat&Itemid=37

http://oranta.org/index.php?option=com_content&view=article&id=3069:2016-03-23-20-33-36&catid=30:hrystyjanske-vchennia-cat&Itemid=37

http://uk.radiovaticana.va/

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/