Головна

Слово Іоана Золотоустого на Благовіщення Преславної Владичиці нашої Богородиці

1265916470_003-n-7_1

Знову радісне благовістя, знову вістка про волю, знову від­кликання назад, знову повернення, знову голос радості, знову звільнення від рабства. Ангел розмовляє з Дівою, оскільки з жінкою розмовляв змій."Шостого ж місяця був посланий від Бога ангел Гавриїл до Діви, зарученої з мужем" (Лк. 1, 26-27). Гавриїл був посланий об'явити спасіння всьому світові. Гаври­їл був посланий принести Адамові обітницю про повернення із неволі. Гавриїл був посланий до Діви, щоб перемінити безчес­тя жіноцтва на честь. Гавриїл був посланий, щоби приготува­ти чистому Нареченому гідний чертог. Гавриїл був посланий, щоб заручити творіння з Творцем.

Гавриїл був посланий до одушевленого палацу Царя ангелів. Гавриїл був посланий до Діви, зарученої Йосифу, але збереженої для Сина. Був посланий безтілесний раб до чистої Діви. Був посланий вільний від гріха до нетлінної. Був посланий світильник, щоб указати на Сонце правди. Був посланий ранок, який біжить перед денним світлом. Був посланий Гавриїл, який показує Того, Хто знахо­диться в надрах Отця і в обіймах Матері. Був посланий Гавриїл, який показує на Того, Хто перебуває на троні й у вертепі. Був посланий воїн, який волає про таїнство Царя, - таїнство, яке пізнається вірою, не досліджується зайвою цікавістю, таїнство, якому поклоняємося, не виважуємо, ніби на вазі, таїнство, яке сповідуємо, а не вимірюємо.

"Шостого ж місяця був посланий від Бога ангел Гавриїл до Діви". Про який шостий місяць йдеться? Про який? Від якого Єлисавета прийняла благовісти, від якого зачала Іоана. Звідки це видно? Нехай пояснить сам архангел, який говорить Діві: "Ось, - говорить він, - і Єлисавета, родичка Твоя, і вона зача­ла сина а старості своїй, і це вже шостий місяць їй, хоч нази­вають її неплідною" (Лк. 1, 36). "Шостого ж місяця". Шостий місяць зачаття Іоана. Необхідно було, щоб спочатку прийшов воїн, необхідно було, щоби спочатку явився охоронець, необ­хідно було, щоб спочатку проклав шлях вісник приходу Госпо­да, "Шостого ж місяця був посланий від Бога ангел Гавриїл до Діви, зарученої з мужем", але не одруженої, хоч "заруче­ної", але чистої. Чому "зарученої"? Щоб той розбійник скоро не довідався про тайну. Про те, що Цар прийде через Діву, лу­кавий знав, бо і він чув слова Ісаї: "Ось, Діва в утробі прийме" (Іс. 7, 14), і, звичайно, старанно пильнував усе, що було про­віщено про Діву, щоб як тільки помітить, що ця тайна звер­шуються, приготувати безчестя. Тому Господь прийшов через заручену, Яка вже прийняла на себе зобов'язання.

"Шостого ж місяця був посланий від Бога ангел Гавриїл до Діви, зарученої з мужем на ім'я Йосиф" (Лк. 1, 26-27). По­слухай, що творить про цього мужа і Діву пророк. "Запечата­на книга, яку дадуть тому, хто вміє читати"(Іс. 29, 11). Ким є цязапечатана книга, якщо, звичайно, не чистою Дівою? Від кого вона дається? Звичайно, що від священиків. Кому вона буде дана? Теслі Йосифу. Цей Йосиф, який колись жив чес­ним шлюбом і мав синів, утратив дружину й решту часу жив у цнотливості, виховуючи дітей у повчанні і наставлянні Господ­ньому. Адже відомо, що апостол Павло, прийшовши для про­повіді і знайшовши одного із його синів, пише: "Іншого з апос­толів я не бачив нікого, тільки Якова, брата Господнього" (Гал. 1, 19), - не як народженого від Діви Марії, але від Йосифа. Отже, коли священики віддали Марію цнотливому Йосифу і запропонували йому Її, вичікуючи зручного для шлюбу часу, тоді він, прийнявши Її, повинен був зберігати Діву в чистоті. Це пророк провістив набагато раніше. "Запечатана книга, - говорить він, - яку дадуть тому, хто вміє читати", тобто тому, котрий одружився, а він скаже: не можу прочитати. Чому не можеш, Йосифе?

- Не можу, - говорить, - прочитати, бо книга запечатана. Для кого вона зберігається?

- Вона зберігається в житло для Творця всіх.

Але повернемося до попереднього. "Шостого ж місяця був посланий від Бога ангел Гавриїл до Діви", отримавши, звичай­но, такі накази:

-  Слухай, ангеле, - було сказано, - будь слугою страшного таїнства, послужи таємному чуду. Мої співстраждання приму­шують Мене зійти, щоб знайти заблудлого Адама. Гріх зробив старим того, хто був створений на Мій образ, спотворив творіння Моїх рук, затьмарив красу, яку Я створив. Вовк заволодів Моєю отарою, райське житло спорожніло. Древо життя охороняється вогненним мечем, і місце насолоди зачинене. Я виявляю спів­чуття тому, хто зазнав нападу, і хочу впіймати ворога. Я хочу, щоб це було приховане від усіх сил, які знаходяться на небі, і тільки тобі довіряю таємницю. Іди до Діви Марії, відправляй­ся до одушевлених воріт, про які говорить пророк: "Преславно говорять про тебе, місто Боже!" (Пс. 86, 3). Відправляйся до Мого раю, обдарованого розумом, відправляйся до східного міс­та, відправляйся до житла, Яке гідне Мого Слова, відправляйся до другого неба на землі, відправляйся до легкої хмари йоб'яви Їй про дощ Мого явлення. Відправляйся до святилища, Яке приготовлене для Мене, відправся до чертога Мого втілення, відправся до чистої шлюбної кімнати Мого тілесного народжен­ня. Скажи на вухо розумному Ковчегу, приготуй для Мене вхід для слуху. Але не доведи до збентеження, не збентеж душі Діви. Стань перед Святилищем зі скромністю. Насамперед звернися до Неї голосом радості, скажи Марії:"Радуйся, Благодатна!" (Лк. 1, 28), щоб Я виявив співстраждання до стражденної Єви.

Ангел почув це і, звичайно, роздумував про себе: незвичай­на справа - слово перевершує думку. Страшний для херуви­мів, на Якого не сміють дивитися серафими, незбагненний для всіх ангельських сил, про яку подію сповіщає?! Сповіщає Діві про присутність у ній Своєї Особи, а вірніше - обіцяє їй про вхід через слухання! Той, Хто засудив Єву, поспішає так над­звичайно прославити її Дочку і говорить: приготуй Мені вхід для слухання! І чи може утроба вмістити Немісткого? Воістинустрашне таїнство! Коли ангел розмірковував про це, Господь говорить йому:

-Чому бентежишся і дивуєшся, Гавриїле? Хіба недавно ти не був посланий Мною до священика Захарії? Хіба ти не по­дав йому добру вістку про народження Іоана? Хіба не наклав ти на ієрея кару мовчання за те, що не повірив? Хіба не засу­див ти старця на позбавлення голосу? Хіба ти не провістив, хіба Я не затвердив? Хіба не сталося так, як ти благовістив? Хіба не зачала неплідна? Хіба не упокорилася утроба? Хіба не відступила хвороба безплідності? Хіба не втекла бездіяльність єства? Хіба тепер не принесла плід та, котра досі не приноси­ли плодів? Хіба "буває безсилим у Мене - Творця якесь слово" (Лк. 1, 37)? Отже, чому ти охоплений сумнівом?

Що ж тепер ангел?

-Господи, зцілити вади єства, припинити бурю страждань, повернути мертвість органів до життєдайності, повеліти єству виявити силу народження, знищити неплідність в уже застарі­лих органах, видозмінити стебло, яке вже постаріло, до стану зеленіючого, раптом показати безплідну ниву матір'ю колосся - все це є справою Твоєї могутності, яка завжди звершується. І про це свідчать Сара і після неї Ревекка, і далі Анна, які були охоплені тяжкою хворобою безпліддя, а потім отримали від Тебе бажане. Але щоб народила Діва, Яка не знала мужа, - це вищезаконів єства. Але Ти сповіщаєш Діві і про Твоє пришес­тя. Межі неба і землі не вміщають Тебе, то як же вмістить Тебе дівоча утроба?

І Господь говорить:

-Аяк умістив Мене намет Авраама?

Ангел говорить:

- Бо він володів повнотою гостинності. Потім подумай, Господи, там Ти явився патріархові у наметі, розташованому біля дороги, і Ти, Котрий усе наповнюєш, пройшов повз. Як же витерпить вогонь Божества Марія? Престол Твій пломеніє, сяючи сяйвом, то невже Діва зможе без жаху носити Тебе?

-Так, звичайно, якби вогонь у пустелі заподіяв шкоди купині (Вих. 3), тоді, безсумнівно, зашкодила б і Марії Моя присутність. Якщо ж той вогонь, який знаменує явлення з неба Божественного вогню, тільки зросив купину, а не спалив, то що ти можеш сказати про Істину, Яка сходить не в полум'яному вогні, а у вигляді дощу?

Тоді, нарешті, ангел виконав те, що йому було велено, і, прийшовши до Діви і ввійшовши, звернувся до Неї, промовля­ючи: "Радуйся, Благодатна! Господь з Тобою" (Лк. 1, 28). Уже диявол не проти Тебе, бо де колись ворог спричинив рану, там лікар накладає пластир. Звідки смерть почала свій напад, звід­ти життя влаштовує вхід для життя. Через жінку розливається зло, через дружину течуть блага. "Радуйся, Благодатна!" Не соромся, ніби заслуговуєш осуду, бо Ти стаєш Матір'ю Того, Хто засудив. "Радуйся, Благодатна!" Радуйся, Непорочна, Яка на­роджує Нареченого світу, який перебував у вдівстві. "Радуйся, Благодатна", бо Ти потопила в материнській утробі смерть. Радуйся, одушевлений Божий храме! Радуйся оселе, рівноцін­на небу і землі! Радуйся, велике вмістилище немісткого єства!

Так лікар приступає до немічних, для тих, котрі сидять у темряві, являється Сонце правди; для тих, котрі у буревії, - якір і безпечна від морських хвиль гавань. Для рабів, неприми­ренно зненавиджених, народився Посланець і союз миру; не­вільників відвідав Спаситель; тих, котрі зазнали нападу воро­гів, - надійний Покровитель з невимовною радістю і любов'ю, "Бо Він є мир наш" (Еф. 2, 14), - як говорить божественний Апостол, - мир, яким, о, якби нам завжди насолоджуватися, за благодаттю самого Христа і Бога нашого, Котрому слава навіки-віків. Амінь.

Джерело: Повне зібрання творінь святителя Іоана Золотоустого в 12 томах. Том 2 книга 2

http://kyrios.org.ua/

 

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/