Головна

«Боже ім’я – Милосердя» /16/

ANSA930832_ArticoloСьогодні завершуємо ознайомлення з книгою-інтерв’ю «Боже ім’я – Милосердя», яка є записом розмови італійського журналіста Андреа Торніеллі з Папою Франциском.

«Яка відмінність і що спільного між милосердям та співчуттям?» – таким було наступне запитання, на яке Святіший Отець відповів:

«Милосердя притаманніше Богові, воно більше стосується суду над нашим гріхом. Співчуття, натомість, має більш людське обличчя. Воно означає “терпіти з іншим”, “страждати разом”, не залишатися байдужими до болю і страждання інших.

Це те, що Ісус відчував, коли бачив натовпи людей, які йшли за Ним. Він прикликав апостолів набік, у пустинне місце, як розповідає святий Марко у своїй Євангелії. Натовп бачив, як відпливав човен, зрозумів, куди він прямує та пішов туди пішки, випередивши їх. Ісус вийшов з човна і “побачив силу народу – і зглянувся над ними, були бо вони, немов вівці, що пастуха не мають. І він навчав їх чимало”(6, 34)».

Далі Папа навів євангельську розповідь про воскресіння сина вдови з Наїну, коли Ісус зворушився сльозами цієї жінки, яка втратила свою єдину опору в цьому житті. Святий Лука пише: «Побачивши її, Господь сповнився великим співчуттям до неї». «Бог, Який став людиною, піддається зворушенню людською нуждою, нашими потребами і стражданнями», – зауважив Наступник святого Петра, пояснюючи, що використане в Євангелії слово, яким позначене це співчуття, вказує на материнське лоно. Тобто, мова йде про любов батька чи матері до своїх дітей.

«Бог саме так нас любить, з милосердям і співчуттям. Ісус не дивиться на дійсність ззовні, немовби фотографуючи, не дозволяючи, щоб вона Його зачепила. Він дає Себе втягнути. Саме такого співчуття сьогодні потрібно для того, щоб перемогти глобалізацію байдужості», – зазначає Святіший Отець.

«А що спільного і які відмінності існують між Божим і людським милосердям?» – було наступне запитання, на що Папа відповів, що такі паралелі можна наводити щодо будь-якої чесноти і кожного атрибуту Бога. Адже «прямувати вперед шляхом святості» означає «жити в Божій присутності», наслідуючи Його безмежне милосердя. А в Євангелії знаходимо чимало повчань, «які допомагають нам зрозуміти Божі надмір милосердя та логіку».

«Ісус посилає Своїх учнів не як носіїв влади чи власників закону. Він посилає їх у світ, просячи жити логікою любові та безкорисливості. Християнське звіщення передається, приймаючи того, хто в труднощах, відкиненого, марґіналізованого, грішника», – сказав Святіший Отець, навівши приклад євангельської притчі про бенкет. Сталося так, що запрошені, «так звані найкращі», проігнорували запрошення царя, надто перейняті своїми справами. Тоді цар наказав слугам вийти на шляхи та роздоріжжя, зібравши всіх, кого зустрінуть, і добрих і злих, запрошуючи взяти участь у бенкеті.

Останній розділ книги «Боже ім’я - Милосердя» присвячений думкам про те, як пережити Ювілей Милосердя. Андреа Торніеллі запитав Папу про те, який найважливіший досвід має пережити віруюча людина під час цього Святого Року? «Відкритися на Боже милосердя, – відповів він, – відкрити себе та своє серце, дозволити Ісусові вийти їй назустріч, з довір’ям приступаючи до сповідальниці. А також намагатися бути милосердною з іншими».

«Чи відомі “діла милосердя” християнської традиції залишаються дійсними в цьому третьому тисячоріччі, чи слід їх переосмислити?» – запитував далі журналіст, на що Святіший Отець сказав: «Вони – актуальні та дійсні. Можливо в деяких випадках їх можна краще “перекласти”, але вони залишаються основою нашого іспиту сумління. Вони допомагають нам відкритися на Боже милосердя, прохати про благодать зрозуміти, що без милосердя людина нічого не може зробити».

За словами Папи, якщо оглянемося навколо себе, то зауважимо, що не бракує обставин і нагод чинити так звані діла милосердя щодо тіла. Що можемо зробити? «Даром отримали, даром і даваймо. Ми покликані служити розп’ятому Ісусові в кожній маргіналізованій особі, доторкатися Христового тіла в тому, кого відкинено, в голодному, спраглому, нагому, ув’язненому, хворому, безробітному, переслідуваному, біженцеві. Там знаходимо нашого Бога, там доторкаємося до Господа».

Не менш важливими є діла милосердя для душі, якими є грішника навернути, невіжу навчити, в сумніві порадити, сумного потішити, кривду терпеливо зносити, образу прощати, за живих і мертвих молитися. «Наблизитися, вміти вислухати, порадити і навчити, насамперед, нашим свідченням. У тому, як приймаємо маргіналізованого, що поранений тілом, та грішника, який поранений в душі, визначається вірогідність нашого християнського життя», – наголосив Папа.

http://oranta.org/index.php?option=com_content&view=article&id=3067:2016-03-22-20-18-55&catid=30:hrystyjanske-vchennia-cat&Itemid=37

http://oranta.org/index.php?option=com_content&view=article&id=3069:2016-03-23-20-33-36&catid=30:hrystyjanske-vchennia-cat&Itemid=37

http://oranta.org/index.php?option=com_content&view=article&id=3071:2016-03-24-20-52-47&catid=30:hrystyjanske-vchennia-cat&Itemid=37

http://oranta.org/index.php?option=com_content&view=article&id=3073:2016-03-25-07-22-42&catid=30:hrystyjanske-vchennia-cat&Itemid=37

http://oranta.org/index.php?option=com_content&view=article&id=3075:2016-03-28-07-22-06&catid=30:hrystyjanske-vchennia-cat&Itemid=37

http://oranta.org/index.php?option=com_content&view=article&id=3077:2016-03-28-16-42-35&catid=30:hrystyjanske-vchennia-cat&Itemid=37

http://oranta.org/index.php?option=com_content&view=article&id=3079:2016-03-29-15-17-33&catid=30:hrystyjanske-vchennia-cat&Itemid=37

http://oranta.org/index.php?option=com_content&view=article&id=3083:2016-03-30-12-09-22&catid=30:hrystyjanske-vchennia-cat&Itemid=37

http://oranta.org/index.php?option=com_content&view=article&id=3085:2016-03-30-18-39-16&catid=30:hrystyjanske-vchennia-cat&Itemid=37

http://oranta.org/index.php?option=com_content&view=article&id=3087:2016-03-31-10-57-34&catid=30:hrystyjanske-vchennia-cat&Itemid=37

http://oranta.org/index.php?option=com_content&view=article&id=3093:2016-04-05-18-46-17&catid=30:hrystyjanske-vchennia-cat&Itemid=37

http://oranta.org/index.php?option=com_content&view=article&id=3101:2016-04-17-19-24-35&catid=30:hrystyjanske-vchennia-cat&Itemid=37

http://oranta.org/index.php?option=com_content&view=article&id=3102:2016-04-17-19-27-02&catid=30:hrystyjanske-vchennia-cat&Itemid=37

http://oranta.org/index.php?option=com_content&view=article&id=3125:2016-05-09-10-22-15&catid=30:hrystyjanske-vchennia-cat&Itemid=37

http://oranta.org/index.php?option=com_content&view=article&id=3126:2016-05-09-10-32-26&catid=30:hrystyjanske-vchennia-cat&Itemid=37

http://uk.radiovaticana.va/

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/