Головна

Чому на Аскольдові Могилі так почитають свято Покладання чесної ризи Пресвятої Богородиці

13710022Звісно, за історичними фактами, офіційне хрещення Київської Русі відбулося наприкінці літа 988 року. За наказом князя Володимира Святославовича кияни масово зайшли у води річки Почайни, притоки Дніпра,  і прийняли християнство, відмовившись від язичництва. Сам Володимир охрестився напередодні  в церкві св. Іакова в Херсонесі.  Далі християнізація поступово торкнулася і периферій. Таким чином князь Володимир Великий зміг проголосити християнство державною релігією і продовжити справу своєї бабусі княгині Ольги, яка прийняла нову віру ще 955 року. Утім, початки християнизації на Русі були ще задовго до Ольги.

 

Першим київським володарем - християнином вважається князь Аскольд. У цьому солідарні усі історики. УГКЦ дотримується відліку від 866 року. Коли в Російській імперіі з благословення Синоду відзначався ювілей 1000-ліття Аскольдового Хрещення 1866 прку, саме тоді у Києві на Аскольдовій Могилі відбувалося церковно-громадське урочисте святкування. Отже, цього річ виповнюється 1150 років, як князь Аскольд вирішив прийняти християнство після походу на Царгород.

За свідченнями Константинопольського Патріарха Фотія Великого: «Під час походу князя Аскольда на Візантію і сам князь, і його воїни стали очевидцями дива, що його явила Богородиця». Військо русичів  нараховувало не менше 8 тисяч воїнів. Воно оточило Константинополь з моря та суші, розграбувало околиці міста, захопило в полон і вбило багато людей. Мешканці Константинополя з жахом чекали штурму. Однак, під час облоги вони разом з імператором Михаїлом III та Патріархом Фотієм ревно молилися, покладалися на Божу поміч. І коли св. Патріарх Фотій занурив у води Босфору Ризи Божої Матері, привезені з Назарету з Влахернської церкви, за однією з версій, «вмить здійнялась буря і кораблі безбожних русичів почали тонути». Вражені силою Божого промислу, князь Київський Аскольд та частина руського війська уклали мирну угоду з імперією. Св. Фотій писав: «Руси, настрашені чудом Божої Матері, відмовились від язичництва, і, визнавши істинність віри Христової, виявили бажання охреститися». Князь Аскольд, частина його дружини та бояр прийняли християнство. Історики припускають,  що Володимир прийняв Святе Хрещення від Константинополя, а Аскольд — від Риму. І взяв собі християнське ім’я при хрещенні – Миколай, ймовірно, на честь хресного батька Папи Римського Миколи I.

Також, згідно зі свідченнями св. Фотія, імператор Візантії Михаїл III вирядив до Києва єпископа та священиків. Тут навіть було засновано окрему єпархію (митрополію) - духовний центр Русі. Саме тому, вважають історики, у «Повісті временних літ» Київ іменується «матір’ю градів руських».  Після повернення Аскольда додому на землях Русі почалося будівництво християнських храмів. На честь св. Миколая Чудотворця Аскольд звів дерев’яну церкву на місці, яке зараз зветься Аскольдовою Могилою. Утім, у Києві все ж було чимало невдоволених та непокірних язичників, які прикликали з Новгорода князя Олега і 822 року здійснили кривавий державний переворот. Новгородський воєвода Олег зрадницьки вбив Аскольда під час мирних переговорів саме тут, у Києві, біля збудованої ним церкви св. Миколая, а в її крипті мученика за віру Христову поховали.  Місце вбивства й поховання Аскольда з часом дістало збережену й донині назву – Аскольдова Могила.

Що було б, якби Аскольда не вбили? Що було б, якби Аскольд не пішов тоді на Візантію? Аналогічних запитань може бути чимало. Однак, залишається факт Божої сили, диво Божої Матері, історична подія, описана у майже 40 джерелах. Відтоді з благословення святого патріарха Фотія  встановлено церковне свято на честь Покладення ризи Божої Матері у Влахерні.  Донині 2 (15) липня  християни прославляють Діву Марію, Божу Мати, яка своїм омофором, чудесами, що здійснюються через цю святиню, призвала наших предків, наш народ до віри Христової. І саме в цей день 15 липня також  відзначається перше Аскольдове Хрещення Русі. Саме тому Свято Покладання чесної ризи Пресвятої Богородиці  у Влахерні  має велике історичне значення для усього українського християнства та, зокрема, для Аскольдової Могили.

27 червня 2013 року з нагоди 1025-ліття Хрещення Київської Руси-України Помісний Собор Української Православної Церкви Київського Патріархату канонізував і причислив до лику святих Князя Аскольда-Миколая. Князь Аскольд-Миколай був одночасно канонізований в двох ликах святості: як Благовірний Князь, і як Мученик. Окрім того, князя Аскольда проголошено Першомучеником.

Аскольдова Могила відома далеко за межами нинішньої території України. Відомо, що тут побував святий праведний Іоанн Кронштадтський, який дуже почитав Аскольда.  «Відвідування першого кладовища християнських мучеників, — пише відомий історик, київський професор  Сікорський у своїй книзі, виданій 1893 року, — справило на отця Іоанна дуже сильне духовне враження. Коли він спустився у крипту та побачив гріб Аскольда, він почав голосно молитися до святого князя-мученика. Це була зустріч святого зі святим».

З часів Аскольда церква св. Миколая Чудотворця пережила чимало руйнувань. Кладовище довкола,  на жаль, знищено, але саме приміщення церкви  з Божою поміччю!!! щоразу відновлювалось.  Тарас Шевченко її змалював 1846 року. З 1992-го церква святого Миколая належить греко-католицькій громаді на чолі з парохом от. Ігорем Онишкевичем.

3 роки тому у свято Покладання ризи Божої Матері у Влахерні на Аскольдовій Могилі освятили капличку на схилах Дніпра. Ця будівля збереглася ще з часів існування тут кладовища. Коштами доброчинців її було відреставровано. Відтоді щонеділі парафіяни церкви св. Миколая Чудотворця моляться там Акафіст до ікони Матері Божої Гошівської, писаної в Гошівському монастирі та освяченої владикою Софроном Мудрим.

Цьогоріч 15 липня в храмове свято каплиці і з нагоди 1150 річниці Хрещення Київського князя Аскольда іменем Миколай  відбулася урочиста подія: освячення хреста, встановленого на її бані. «У нас був задум – аби хрест над каплицею на Дніпрових кручах світився. Відтепер з Дніпра і навіть з лівого берега столиці  вночі видно його голубі вогні. Але наразі це тільки частина нашої композиції… Ще є плани.» - розповів парафіянам, котрі зібралися на святкову літургію, парох церкви о. Ігор Онишкевич.   Разом з настоятелем  УГКЦ святого Миколая Чудотворця літургію відслужили о. Олексій Геник, запрошені священники:  о. Ярослав, який опікується вірними будинку престарілих,  о. Роман Романович з Василькова та о. Євген Мерімерін з Білої Церкви.

«Парафія Аскольдової могили цінує те, що перебуває в центрі історії українського християнства. Мені дуже приємно бути тут в таке релігійне свято.  Адже Богородиця завжди була символом цієї парафії, - ділиться враженнями о. Євген. -  Згадаймо пожежу в церкві у 98 році, саме ікона «Зарваницької Божої Матері» загасила джерело займання. Або ж згадаймо не заплановані відвідини церкви на Аскольдовій Могилі Іваном Павлом II, який усе життя посвячував Діві Марії під девізом «Увесь твій!». Це був перший храм, який відвідав Папа під час свого апостольського візиту в Україну в 2001 році».

Разом з хрестом було освячено ікону Покладання ризи Богородиці у Влахерні. Це - подарунок однойменній каплиці на Аскольдовій Могилі від художника Лева Скопа з Дрогобича. Закінчилося святкування окропленням вірян святою водою та частуванням за спільним столом.

Ще одна каплиця незабаром буде на території Аскольдової могили – на честь Воздвиження Чесного Животворящого Хреста Господнього в пам`ять про загиблих воїнів АТО і Героїв Небесної сотні. Зараз активно триває її ремонт, а над нею буде встановлена дзвіниця. «Наша головна ціль – відкрити екуменічну каплицю, аби усі конфесії тут служити  Божественну літургію, -  розповів парох церкви УГКЦ св. Миколая Чудотворця Ігор Онишкевич. – Так ми бачимо дорогу до відновлення єдності християн, яка була за часів київського князя Миколая-Аскольда, царя і мученика за віру Христову».

Слава Станіславська для «Оранти»

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/