Головна

Відкритий лист-звернення про збереження церковної хати на території парку «Аскольдова могила» до мера Києва Віталія Кличка

17883831До громади церкви св. Миколая на Аскольдовій Могилі, до київської громади

 

Слава Ісусу Христу!

Церковна громада УГКЦ св. Миколая чудотворця на Аскольдовій могилі в Печерському р-ні м. Києва (далі, громада) є місцевою релігійною організацією віруючих громадян, які добровільно об’єдналися з метою спільного задоволення релігійних потреб. Право на свободу світогляду і віросповідання гарантоване Конституцією України.

Відповідно до ст. 5 ЗУ «Про свободу совісті і релігійні організації», держава захищає права і законні інтереси релігійних організацій; сприяє встановленню відносин взаємної релігійної і світоглядної терпимості й поваги між громадянами, які сповідують релігію або не сповідують її, між віруючими різних віросповідань та їхніми релігійними організаціями; бере до відома і поважає традиції і внутрішні настанови релігійних організацій, якщо вони не суперечать чинному законодавству.

Відповідно до ст. 18 ЗУ «Про свободу совісті і релігійні організації», релігійні організації мають право використовувати для своїх потреб будівлі й майно, що надаються їм на договірних засадах державними, громадськими організаціями або громадянами.

Культові будівлі і майно, які становлять державну власність, передаються організаціями, на балансі яких вони знаходяться, у безоплатне користування або повертаються у власність релігійних організацій безоплатно за рішеннями обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, а в Республіці Крим – Уряду Республіки Крим.

Відповідно до ст. 18 ЗУ «Про свободу совісті і релігійні організації» Релігійні організації володіють, користуються і розпоряджаються майном, яке належить їм на правах власності.

У власності релігійних організацій можуть бути будівлі, предмети культу, об’єкти виробничого, соціального і добродійного призначення, транспорт, кошти та інше майно, необхідне для забезпечення їхньої діяльності.

Релігійні організації мають право власності на майно, придбане або створене ними за рахунок власних коштів, пожертвуване громадянами, організаціями або передане державою, а також придбане на інших підставах, передбачених законом.

Право власності релігійних організацій охороняється законом.

Відповідно до ст. 23 ЗУ «Про свободу совісті і релігійні організації», при релігійних організаціях можуть утворюватися товариства, братства, асоціації, інші об’єднання громадян для здійснення добродійництва, вивчення та розповсюдження релігійної літератури та іншої культурно-освітньої діяльності.

Громада отримала припис №1707305 від 16.03.2017 від інспектора благоустрою Гіжицького А. М. про знесення церковних павільйонів, де мітиться церковна бібліотека, працює парафіяльна служба «Карітас» для потребуючих біженців і киян, «Дім хліба «Вифлиєм», створений для дітей із потребуючих та соціально неблагополучних родин, недільна школа, відбуваються зустрічі домівки «Пласту» та зібрання товариства «Лицарі Колумба», діють гуртки для дітей парафії.

Звертаємо Вашу увагу, що вказані приміщення і церковна хата грабаря встановлювались і ремонтувались на основі Угоди між Виробничим трестом з експлуатації зелених насаджень Печерського району м. Києва та церквою св. Миколая (УГКЦ) від 30 вересня 1996 р. та Договору про передачу у безоплатне та безстрокове користування (позичку) 15 жовтня 2009 р., Листа КП УЗН Печерського району, припису Управління контролю за благоустроєм Печерської РДА від 24.10.2006, розпоряджень Київської міської ради від 24.06.03  225-ПКВ-229, Секретаріату КМУ від 07.02.2011 №5251-1-1, Протокольного доручення голови КМДА від 03.02.2011, Доручення Прем’єр-міністра України від 09.02.2015 №4887/1/1-2015, Листа КМДА №002 – 265 від 10.03.2015.

Церковна громада встановила ці тимчасові споруди (паркові павільйони) до часу реконструкції парку «Аскольдова могила» за усним погодженням з мером міста О.О. Омельчинком (Київська міська Рада 24.06.2003р.225-ПКВ-229), який 22 травня 1998 р. відновив церкву на Аскольдовій могилі.

Церковна хата грабаря (побудована 1910р.) передана нам угодою від 30 серпня 1996 р. між ВТЕЗН Печерського району і греко-католицькою церквою св. Миколая повністю зруйнованою, без даху з умовою її капітального ремонту. Ця будівля, площею 70 м. кв., із залишками старих фундаментів, була відремонтована за старими фундаментами, поза межами червоних ліній і використовується для діяльності парафіяльної служби «Карітас», трапезної для біженців з Донбасу і безпритульних та з наміром створити в ній кімнату-музей «Аскольдова могила».

Реконструкція фасадів будівлі відбулась коштом пожертв парафіян; крім того, також громада оплачує полив території парку, використання громадської вбиральні і спортивного майданчика, а також планує спорудити дитячий майданчик за погодженням з урядом міста.

Ми просимо міський уряд та голову міста Києва Віталія Володимировича Кличка не руйнувати паркові павільйони, якими користуються діти і відвідувачі парку «Аскольдова могила», тим більше, що не відбувається реконструкції парку. Пісенний конкурс «ЄВРОБАЧЕННЯ» в Україні швидко пройде і забудеться, натоміть сьогоднішній тиск на християнську громаду церкви св. Миколая на Аскольдовій могилі залишить глибоку рану в душах вірних. 

Віталіє Володимировичу! Милостиво просимо Вас дозволити використання церковної хати, чудом збереженої від руйнування в 1935 р., коли більшовики знищили Аскольдів цвинтар, і не руйнувати її сьогодні, в 2017 р., після Революції Гідності, під час якої духовну підтримку Майдану здійснювала також і наша громада, а ГЕРОЙ Небесної Сотні Олександр Клітинський Вашим дозволом достойно похований на Аскольдовій могилі і з його могили бере початок Меморіал національної гідності й слави України.

Молимось за Вас і віримо, що Вашим сприянням отримаємо допомогу і увагу з боку міського уряду м. Києва. Що й надалі, приходячи до церкви на Аскольдовій могилі, цієї духовної та культурної святині Руси-України, віряни, діти парафії і відвідувачі парку зможуть користуватись павільйонами до часу конструктивного розв’язання цього питання. Ми завжди будемо підтримувати Вас за Ваші мудрі рішення для Христової Церкви, всіх українських конфесій і громади столиці України.

Прошу парафіян і добротворців підтримати це пояснення священика і пароха церкви св. Миколая на Аскольдовій могилі, який разом із вами в 1992 р. відродив з руїн це святе для кожного українця місце – Аскольдову могилу, і подати зверненням до уряду нашого міста з молитвою за мир в Україні.

Прошу також прийняти сердечні молитовні вітання зі Світлим празником Воскресіння Христового! Нехай через Пасху терпінь, які торкаються нас не лише нашими гріхами й труднощами, а також стражданнями через війну на Донбасі, з вірою прийде до нас радість перемоги вічної Пасхи Христової!

Міцного здоров’я і щастя у вірі, надії й любові!

З молитвою і любов’ю, парох, голова Церковної ради, митрофорний протопресвітер, о. І Онишкевич

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/