Головна

Папа: бути катехитом – це покликання до креативного служіння Христовій Церкві

ANSA1226«Святий Франциск Ассізький одному із своїх послідовників, який наполягав, щоб цей його навчив проповідувати, відповів такими словами: «Брате, коли ми відвідуємо хворих, допомагаємо дітям та даємо їсти бідним, ми вже проповідуємо». Із цих слів розуміємо, яким є покликання і завдання катехита», – підкреслив Вселенський Архиєрей.

За словами Глави Католицької Церкви, катехизація – це не «робота» чи якесь зовнішнє завдання, що його виконує катехит, але – життя, бо ж у катехита усе обертається довкола його місії навчати та передавати віру. Тому, бути катехитом – це служити Церкві. Те що особа отримала як дар від Господа, у свою чергу, повинна передати іншим.

Кожен катехит повинен завжди повертатись до того першого звіщення чи «керигми», що є даром, який змінив його життя. Це фундаментальне звіщення повинно постійно звучати в житті кожного християнина, з тим більше – катехита, який покликаний звіщати та навчати віри інших людей.

Папа також пригадав, що у виконанні кетехитичного служіння необхідно використовувати великий потенціал народної побожності, щоб таким чином, можна було не лише звіщати та передавати зміст віри, але утворити правдиву школу виховання, де б культивувався дар віри, який людина отримала, та через вчинки та слова відображалась би благодать з причини, що ми є учнями Ісуса.

«Катехит прямує до Христа і з Христом, він не є особою, яка керується особистими ідеями та власними смаками, але дозволяє, щоб на нього дивився Він, тим поглядом, що запалює серце» – підкреслив Єпископ Риму, додавши, що коли Ісус займає центральне місце у нашому житті, то ми більше з’єднані між собою, Він нас об’єднує, робить нас близькими до інших. Цей динамізм любові є немов серцевий цикл: систола (скорочення) та діастола (розслаблення); спершу людина концентрується, щоб зустріти Ісуса, але відразу опісля відкривається, виходячи поза себе саму з любові до інших, щоб таким чином свідчити та проповідувати про Спасителя. Сам Господь нам дав приклад такого служіння: Він віддалявся на розмову з Отцем, але відразу після молитви йшов до голодних, спраглих Бога, оздоровляючи їх та несучи їм спасіння.

Вселенський Архиєрей зазначив, що катехит повинен бути креативною особою, яка шукає різних способів та форм, щоб звіщати про Ісуса, Який є Дорогою, Істиною та Життям і може наповнити людське життя радістю та веселістю. Засоби, які катехит використовує для звіщення про Спасителя та для того, аби допомогти іншим зустрітись з Христом, можуть бути різними, проте, вони повинні відображати стиль самого Ісуса, Який виходив до інших, щоб наблизити їм Божу любов. Папа підкреслив, що Господь Бог не змінюється, але необхідно вміти змінювати та пристосовувати засоби звіщення нашої віри про Нього, щоб вчинити вчення про Ісуса ще ближчим для людини.

«Дорогі катехити, дякую вам за те, що ви робите, але, зокрема, за те, що ви прямуєте разом із Божим Народом. Я заохочую вас бути радісними посланцями, охоронцями добра та краси, які сяють у вірному житті учня-місіонера. Нехай Господь вас благословить, а Пресвята Богородиця, правдива Учителька віри, заопікується вами», – сказав на закінчення Папа Франциск.

http://uk.radiovaticana.va/

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/