Головна

Правдивий шлях душпастиря-владики Ніла Саварина

498461218984 Видатною постаттю греко-католицької церкви є Владика Ніл Саварин, котрий протягом всього свого багатотрудивого життя стояв на основі історичних прав нашої Церкви, завжди відстоював та підтримував процес її піднесення.

Владика Ніл народився 19 травня 1905 року в невеличкому місті Старий Самбір, що на Львівщині. При хрещенні отримав ім’я Микола. Виховувався  в селянській родині Василя та Анни Сигерич, котрі дали своєму синові глибоке родинне та релігійне виховання. Початкову освіту він здобув в своєму рідному місті, а далі  навчався в гімназії міста Новий Самбір та Перемишль.

Хлопчик з юнацьких років проявляв велику побожність і з часом зрозумів, що служіння Богові – це його покликання. Тому, 28 серпня 1922 року, коли йому виповнилося 17 років, вступив до Василіанського Чину на новіціат у Крехові. Після перших обітів навчався в монастирських школах у Галичині (філософії в Добромилі, богослов'я в Кристинополі та Львові). 23 серпня 1931 року Перемишльський єпископ Йосафат Коциловський ЧСВВ уділив йому Тайну священства.

В 1932 році він їде до Канади на місійну працю. Там, у Василіанському монастирі в Мондері працює не тільки душпастирем, а й публіцистом та педагогом. В монастирі займається навчанням студентів, публікує статті у василіанському журналі «Світло» та в тижневику «Українські вісті». Його відомі релігійні праці: «Чи є Бог?», «Чим є людина?», «Який є Бог?». Крім цього, він багато писав на історичні теми, відредагував «Пропам’ятну книгу» з нагоди 50-ліття поселення українців в Канаді та цікаву працю «Початки місійної праці отців Василіан у Канаді».

З часом, в 1938 році отець Ніл став ігуменом в монастирі отців Василіан у Мондері, а вже через десять років, в 1948 pоці, одержав номінацію на єпископа-помічника для Владики Василя Ладики. В тому ж самому році, Папа Пій XII розділив Канаду на чотири окремі українські єпархії. Тоді Владика Ніл був призначений на ординарія Західної Канади з осідком в Едмонтоні.

 

Саме тому, преосвященний Владика був змушений багато працювати та розпочинати свою працю з самого початку. Найголовнішим для нього було -  забезпечення вірних належною духовною опікою. Коли наші священики опинились в важкій ситуації, а саме - по різних таборах в Німеччині, то Владика Ніл за власні кошти спроваджував священиків до Канади і відсилав їх на ще нестворені парафії. Саме завдяки його невпинній праці, було розбудовано єпархію (нині вона нараховує близько 64 священники, 85 церков, 40 парафій та близько 100 місійних станиць). Також, Владика Ніл заснував єпархіальну бібліотеку та музей.

Він був великим українським патріотом, завжди слідкував за життям українців в Канаді. Приділяв велику увагу молоді, допомагав та піклувався такими організаціями як: «Українське Католицьке Юнацтво (УКЮ)», «БУК» (Братство Українців Католиків) та «ЛУКЖ» (Ліга Українських Католицьких Жінок).

15 грудня 1968 року Владика Нiль Саварин вiдсвяткував 25-лiття епископської хiротонiї i 20-лiття, як Владика Едмонтонської Епархiї. Всi Українськi Владики Канади брали участь у вiдправi разом iз Владикою Нiлем.

7 сiчня 1986 року після перенесеної довгої недуги, Владика Нiл Саварин помер, i був похований на цвинтарi святого Михаїла.

 

Мельникович Ольга, спеціально для «Оранти»

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/