Головна

Нариси із життя єпископа Корнилія Пасічного

На Аскольдовій могилі помолилися за упокій душі Корнилія Пасічного – василіянина, єпископа-емерита Торонтонської єпархії. Усе своє життя він жертовно та самовіддано служив Богові та Церкві, був мудрим душпастирем, за що священнослужителі та миряни, завжди ставилися до нього з великою шаною та повагою.

Владика Корнилій народився у Вінніпезі (Канада) 27 березня 1927 року, в родині Стефана й Анастасії з роду Крук. Народну освіту здобув у Школі святого Миколая (тепер, це Школа Непорочного Серця Марії) у Вінніпезі, а у вересні 1942 року, відчувши покликання до богопосвяченого життя, вступив до монастиря отців василіан у Мондері. Також навчався у василіанському схоластикаті в Мондері та в Гримсбі, Онтаріо (1944-1948), вивчав філософію у Гленкові (США) та богослов’я у Папському григоріанському університеті в Римі. 31 жовтня 1948 року склав довічні обіти, і 5 липня 1953 року, в Римі отримав священичі свячення з рук архиєпископа Івана Бучка.

Здобувши подальші наукові ступені в Канаді, його душпастирське життя стало дуже насиченим. Отець Корнилій викладав філософію василіанським студентам у Мондері, був душпастирем храму в місцевості Краків, тимчасово виконував обов’язки душпастиря в церкві Святого Івана Хрестителя в Оттаві, а також викладав філософію в Оттавському університеті.

Протягом 1959-1963 років, Отець Корнилій Пасічний став заступником ігумена монастиря в Мондері, викладав латинську мову та історію України василіанським студентам, а потім виконував ще різні настоятельські служіння в Провінції Найсвятішого Серця отців василіан у Канаді, душпастирював на різних парафіях й місіях і був редактором журналу «Beacon».

 

У листопаді 1995 року, блаженний Папа Іван Павло ІІ призначив отця Корнилія Єпархом Української Католицької Церкви в Саскачевані з осідком у Саскатуні. Єпископські свячення отримав 17 січня 1996 року з рук митрополита Михайла Бзделя та владик Василя Філевича і Северіяна Якимишина. Через три роки, блаженний Іван Павло ІІ призначив його Єпархом Торонто і всієї Східної Канади, а вже в 2003 році прийняв його зречення, у зв'язку з досягненням поважного віку.

Як єпископ-емерит, владика Корнилій повернувся до василіанської спільноти, де проживав у монастирі отців Василіан в Торонто, продовжував свою душпастирську працю та був співредактором часопису «Світло». 30 січня 2014 року на 87 році життя та 71 році чернечого покликання, владика Корнилій Пасічний помер.

 

 

Джерела:

  1. https://uk.wikipedia.org/wiki/Корнилій_(Пасічний)
  2. http://www.sde.org.ua/home/archive/item/2575-vidijshov-u-vichnist-vladyka-kornylij-pasichnyj.html

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/