Головна

«Бог Отець прагне, щоб у святі Різдва Його Сина Його дім наповнився», – Блаженніший Святослав

his-beatitude-27-12-2020Свято Різдва, повнота його радості буде, бо Різдво Сина Божого готує не людина, але сам Бог Отець. Однак за шумом розваг, світських справ і турбот ми, уподібнившись до тих, хто не прийняв запрошення на підготоване Господом свято, ризикуємо втратити справжній зміст Різдва. Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав під час проповіді в неділю Праотців.

У недільній проповіді Глава УГКЦ зазначив, що у притчі Ісуса Христа про запрошених на вечерю євангелист Лука малює ікону повноти часів, оскільки старозавітні пророки провіщали момент приходу на землю довгоочікуваного Месії, використовуючи образ месіанського бенкету. Знаком приходу Спасителя стане бенкет Його Царства, на який будуть запрошені покликані.

Проповідник звернув увагу на три деталі євангельського уривку, насамперед на господаря. Він пояснив, що в образі господаря ми бачимо Небесного Отця, Творця неба і землі, Господаря історії та часу, який готує цей бенкет. Це від Нього виходить ствердження про те, що все готове.

Друге, про що йдеться у притчі, – господар кличе на цю вечерю запрошених. Тобто він бажає, щоб у цій повноті взяли участь усі люди. «Куштувати таїнственну вечерю, яка є іконою Божественної Літургії, покликані всі, хто шукає повноти свого життя та існування», – пояснив Блаженніший.

І третє – запрошені стають вибраними лише тоді, коли, за словами апостола Павла, стають причасниками повноти самого Сина Божого, причасниками і учасниками вечері Господньої. «У житті можна намагатися бути багато ким, але ніким так і не стати: ні справжнім господарем землі, ні справжнім мудрим покупцем волів, ані щасливим чоловіком чи жінкою. Ось чому пан вкотре посилає слуг на роздоріжжя сучасного світу і наказує наполягати, адже вечеря готова і відкрита для всіх. Бог Отець прагне, щоб у святі Різдва Його Сина Його дім наповнився!» – підкреслив Отець і Глава УГКЦ.

Блаженніший Святослав зауважив, що в сьогоднішню неділю Праотців ми вшановуємо пам’ять тих, що, відповідаючи на Боже запрошення впродовж усіх віків існування людства, – від першої людини Адама до повноти людського буття в Христі, були рушіями часу та історії, скерованої до воплочення Сина Божого.

«Кожне з імен Христових праотців, які ми докладно почуємо наступної неділі, пригадує нам різні періоди історії спасіння, а разом з тим і поступовість та поетапність Божого об’явлення – тобто поступовість усвідомлення самою людиною, ким є її Бог», – зазначив проповідник.

«Слухаючи сьогодні Боже слово та спогадуючи історію життя та особистого пошуку Бога святими праотцями, ми сповнюємося радістю від того, що свято Різдва, повнота його радості буде! – наголосив проповідник і пояснив: – Буде, бо Різдво Сина Божого готує не людина, але сам Бог Отець. У тому, хто ось гряде, щоб народитися, ми знайдемо відповіді на наші питання і турботи».

Разом з тим, Глава Церкви перестеріг перед небезпекою втратити справжній зміст Різдва за шумом розваг і світських справ і турбот. «Задля пустоти не відмовмося від повноти! Нашою небезпекою сьогодні є прожити Різдво без Новонародженого, без Того, в кому спочиває всяка повнота. Якщо будемо думати лише про наші людські звички і звичаї, то станемо подібними до тих, хто не прийняв запрошення на підготоване Господом свято», – ствердив Верховний Архиєпископ УГКЦ.

«Нехай час очікування на народження Спасителя допоможе нам відчути себе покликаними на свято Різдва Господнього, а наша відповідь на це запрошення зробить нас вибраними синами і доньками Божими в Христі Ісусі», – побажав на  завершення Глава УГКЦ.

Департамент інформації УГКЦ

Джерело: http://news.ugcc.ua/

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/