Головна

Владика Йосиф Мілян оглянув роботу над пам’ятником князю Аскольду на Аскольдовій Могилі

0005_03_11_2021-1024x6833 листопада 2021 року, Преосвященний Владика Йосиф Мілян, Єпископ-помічник Київської Архиєпархії УГКЦ, ознайомився із процесом створення саркофага та пам’ятника князю Аскольду, який буде встановлено в крипті храму Святого Миколая Чудотворця УГКЦ на Аскольдовій Могилі міста Києва.

У коментарі для пресслужби Київської Архиєпархії, Владика Йосиф зауважив, що у давнину визначних людей та великих князів було заведено хоронити на високій місцевості. Так було з князем Аскольдом, над могилою якого побудовано храм Святого Миколая. Символічно цей храм названо на честь Святого Миколая Чудотворця. Саме це ім’я у хрещенні отримав Князь Аскольд.

«Ми сьогодні детально досліджуємо нашу українську історію, наших князів та видатних особистостей. Досліджуємо рівно ж постать Аскольда, який на наших землях був одним з перших християн. Тому, у цьому місці де побудовано храм Святого Миколая Чудотворця, постане саркофаг з постаттю князя Аскольда. Цей пам’ятник є ще одним видимим акцентом підтвердження нашої славної історії», – наголосив Архиєрей.

Владика також зазначив, що скульптори Олесь Сидорук та Борис Крилов, які реалізовують цей задум відомі не лише в Україні, алей поза її межами. Їхню фаховість цінують особливо у Литві, де вони на високому рівні показали свою майстерність. В України ми нещодавно мали нагоду подивляти їхні таланти у постаті пам’ятника Блаженнішого Любомира Гузара у Вінниці.

Своєю чергою Митрофорний Протоєрей Ігор Онишкевич, парох місцевої громади додав, що люди часто запитують про місце поховання Аскольда та хочуть до нього доторкнутися. «Саме громадою вірних, яка молиться в цій церкві було прийнято рішення створити цей саркофаг, як пам’ятний знак поховання Князя Аскольда. Ідею його створення запропонували парафіяни, котрі приходять сюди на молитву та хочуть бачити це місце поховання та свідчити його іншим. З благословення Преосвященного Владики Йосифа Міляна, Єпископа-помічника Київської Архиєпархії УГКЦ, було розпочато роботи над виготовленням цього пам’ятника. 15 липня 2022 року, у день Положення чесної ризи Пресвятої Владичиці нашої Богородиці у Влахерні, цей пам’ятний знак буде освячений Владикою Йосифом», – зазначив о. Ігор.

Своїми думками та враженнями про цю роботу поділився один зі скульпторів пам’ятника Олесь Сидорук: «Для мене і Бориса головні теми для творчості, це духовність і наша історія. В постаті Князя Аскольда ці дві теми поєднуватися. Ще зі студентських років була мрія створити пам’ятник Аскольду. Адже це унікальна постать в Українській історії. Він один з перших мучеників який помер за віру, останній Князь потомка Кия. Його історія і життя були унікальні. Він сам мало вивчений істориками. Пам’ятаю ще з юнацьких років мав нагоду попрацювати на цю тему з відомим Українським істориком Михайлом Юліановичем Брайчевським. Він мені розказав багато деталей про Аскольда, які були невідомі на той час. Після понад 25 річної паузи, Владика Йосиф та отець Ігор Онишкевич запропонували нам повернутися до цієї теми. Щоб створити надгробний пам’ятник Аскольду-Миколаю в крипті церкви Святого Миколая Чудотворця, де за переданням він був похований. У нас зібралась чудова творча група: історик Олександр Алфьоров, архітектор Руслан Кухаренко і я з Борисом. Завдяки такій співпраці ми разом змогли відтворити образ Аскольда, яким він міг би бути на той час. Олександр відшукав можливі зразки та описи князівської одежі, прикрас та орнаментів.

Джерело: https://ugcc.church/

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/