Головна

Марк фон Хаґен: Історична наука не повинна залежати від того, хто прийшов до влади в країні

«Відмінне трактування деяких історичних періодів в різних частинах України не є чимось новим. Подібний досвід зокрема переживає Німеччина, Іспанія, Бельгія. Завдання істориків в тому, щоб використовувати різноманітні історичні джерела для кращого розуміння процесів, які відбувалися в різних частинах країни протягом тривалого часу. Про це сказав Марк фон Хаґен, з університету штату Арізона на міжнародній конференції в УКУ науковців з України, Росії, Білорусі, США та Західної Європи.

«Багато громадян, намагаючись забути своє радянське минуле, хоче, щоб Україна стала відразу національною державою, подібно як Франція, Німеччина, Великобританія, Іспанія, – зауважив професор фон Хаґен. Однак, це ретроградний шлях, бо всі ці країни були сформовані протягом століть . Україна відрізняється від цих країн, бо процес націотворення в Східній Європі відрізняється від західноєвропейської моделі творення держави».

Водночас, Марк фон Хаґен застеріг, щоб «не впадати в спрощений спосіб трактування історії України, як історії виключно українців і не закриватися в форматі державного історіографічного підходу. Історична наука не повинна залежати від того. Хто прийшов до влади в країні. Поряд з Вами віддавна живуть поляки, росіяни, кримські татари, євреї. Вони впливали на формування країни, взаємодіяли з корінним населенням і відкинути це є історичним невіглаством».

Відділ інформації і зовнішніх зв’язків УКУ

Довідка про конференцію.
8-10 жовтня 2010 року в Українському католицькому університеті проходить міжнародна наукова конференція на тему «Актуальні проблеми досліджень в гуманітарних науках на пострадянському просторі». Організатори конференції: Міжнародна асоціація гуманітаріїв та Український католицький університет. На конференції зібралися близько вісімдесяти науковців з України, Білорусі, Росії, США та Західної Європи.

Довідка про Марка фон Хаґена.
Викладає російську, українську і євразійську історії в університеті штату Арізона. Працював в Колумбійському університеті. Здобув освіту у Джорджтаунському університеті, університеті Індіани і Стенфордському університеті. Викладав в Стенфордському та Єльському університетах, Вільному університеті Берліна та Вищій Школі досліджень соціальних наук в Парижі.

http://ucu.edu.ua/news/3201/

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/