Головна

ВИВІВ НАС ГОСПОДЬ НА ВИСОКУ ГОРУ

Дорогі у Христі! Парафіяни нашого храму, читачі «Оранти»!

На високій горі преобразився Господь у славі, гора вкрилася світлом і почувся голос Отця Небесного: «Це той, кого я з лона перед ранньою зорею зродив - Син мій улюблений, що його я послав, щоб він охрещених, які з вірою визнають Отця і Сина і Святого Духа, що нероздільно творять єдине могутнє Божество. Його слухайтесь» (зі стихири вечірньої).

Преображення звершує Господь за нашою вірою не тільки для тих, хто Його благає про це, але й для цілого народу. Щоразу я повертаюся думкою у далекий 1991 рік, один із років історії нашої парафії. Ми молилися біля Свято-Троїцького Храму Йонівського скиту. Переносний престіл поставили перед центральними дверима замкненої церкви. 19 серпня люди зібралися на Божественну Літургію, їх було небагато, але серед присутніх були й гості з Німеччини. Усі були стривожені вісткою з Москви: почався путч, нас хочуть повернути в минуле.

Нас огорнуло відчуття страху, бо здалося, ніби Мойсей та Ілля і для нас говорять про майбутню смерть Спасителя, якою Він має померти в Єрусалимі. І ми, зморені страхом, у вірі відчували, що час Преображення настав і його не відняти.

О ні! Не самі сльози й зітхання

Тобі судились! Вірю в силу духа

І в день воскресний твойого повстання

Іван Франко «Мойсей»

 

Так творилася наша парафія разом із преображеною і воскреслою Україною. Божим провидінням, молитвою переслідуваної Церкви ми здобули першоджерело віри Руси-України. Це заслуга наших братів, що не похитнулись у католицькій вірі і до кінця вистояли в новітніх переслідуваннях християн.

Наша невеличка церква-ротонда св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі стала епіцентром творення й повернення Греко-Католицької Церкви на Велику Україну.

З метою відродження Аскольдової могили силою громади був створений церковний благодійний фонд «Карітас-Киів», для якого ми отримали в довгострокову оренду 400 кв. м приміщення по вулиці Микитенка, 7-б в Дніпровському районі. Здобули ділянку й отримали проект Лариси Скорик на будову каплиці св. Анни на Воскресенському узвозі. Згодом парафіяльна власність була передана отцям Василіянам, які спромоглися збудувати на цій невеличкій ділянці за нашим планом-проектом цілий монастир. Розширити ділянку монастиря не вдалося. Ми завжди маємо надію на особливу опіку ченців Василіян щодо нашої Аскольдової Могили й на те, що вони ніколи не забудуть у своїх молитвах тих, від кого отримали цей дар.

З Україною зростала і наша парафія. У кожну річницю її незалежності ми дякували Господу за даровану волю та бачили і свій поступ.

22 травня 2008 року була освячена відбудована Аскольдова Могила. На храм поставлено царський хрест, тобто корона з хрестом, як знак, що церква стоїть на могилі царя і мученика за віру Христову Аскольда-Миколая.

Від Дніпра прокладено Хресну дорогу. Перша стація -- це місце загибелі Аскольда на березі Дніпра. Далі дорога веде вгору по кручах до преображення і воскресіння нашого.

Восени 2004 року споруджено Хресну дорогу від Заздрості до Зарваниці.

2010 року розписано і освячено крипту Аскольда.

24липня 2011року завершено розписи храму. Розписаний храм освятив владика Василій Медвіт.

Бог благословив нас і чує кожну нашу молитву, бачить кожну радість і журбу всіх тих, хто через заступництво Пресвятої Богородиці, св. Миколая та царя Аскольда-Миколая просить у вірі про спасіння душі.

Прийдіть і переконайтеся, які великі чуда і допомога звершуються в цьому святому місці.

Парафія не забуває ув’язнених. У свято П’ятидесятниці ми подарували 50 «Кобзарів» для кожної жіночої камери слідчого ізолятору Лук’янівської тюрми. У день Преображення Господнього ми знову зустрінемось із нашими сестрами, щоб передати їм освячені дари яблучного Спаса – яблука та мед.

Дорогі у Хресті, не забуваймо про шкільний портфелик для дітей-сиріт і тих, кого покинула мама, опинившись у в’язниці. 4 вересня в нашій церкві ми будемо освячувати шкільне приладдя і молитися за дітей, які йдуть до школи.

Ми також пропонуємо вам записати свою дитину, онучку чи онука до церковно-катехитичної школи, яка діє при нашому храмі.

Вітаю вас зі святом Преображення Господнього, щиро сподіваючись на преображення всіх нас та цілої України.

Пошли, Господи, світло твоє і правду народові Твоєму. Господи, у світлі лиця твого ходитимемо і навіки Твоїм ім’ям радітимемо.

З любов’ю у Христі, ваш священик Ігор Онишкевич.

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/