Головна

Християнське вчення

Католицький Народний Катехизм

Субота, 17 січня 2009, 19:05

ВІРА

Пізнання Бога

Пізнання Бога - це пізнання Його ознак і досконалостей, пізнання Його справ, Його волі, визначених Ним засобів ласки і т. д. "Ростіть у пізнаванні Бога," - каже Апостол (І Кор. 1, 10). На землі пізнаємо Бога неясно, наче в невиразнім дзеркалі; лише після смерті пізнаємо Його докладно (І Кор. 13, 12).

Досконало пізнаємо Бога в небі.

Досконале пізнання Бога в небі є суттю щастя Ангелів і Святих. Пізнання Бога є їх поживою, і саме це мав на увазі Архангел Рафаїл, кажучи до Товії: "Я уживаю корму невидимого і напою, якого люди не можуть оглядати" (Тов. 12, 19). А Ісус Христос говорить: "Це ж є життя вічне, щоб знали Тебе, єдиного істинного Бога і Того, що Ти післав, Ісуса Христа" (Йоан 17, 3). Пізнання Бога святими в небі не є таким самим, як те, яке ми на землі можемо осягнути. Блаженні в небі пізнають Бога безпосередньо, бо оглядають Його "віч-на-віч", а ми можемо Його пізнати лише через Його твори і об'явлення. Тут різниця така сама, як між тим, хто на карті оглядає якісь краї, і тим, хто подорожує по цих краях і докладно їх бачить. У першому випадку пізнання опосередковане, недосконале, а в другому - безпосереднє, досконале. Ангели "повсякчас бачать лице Вітця мого небесного" (Мат. 18, 10), говорить Ісус Христос. Лице Бога оглядають і Святі, бо вони є рівні Ангелам (Лук. 20, 36).

Add a comment

Читати далі: Католицький Народний Катехизм

 

Що означає знак Святого Хреста?

Понеділок, 15 грудня 2008, 21:32

Форму хреста можемо знайти будь-де: людське тіло має цю форму, птах у повітрі нагадує хрест, деякі дерева теж його нагадують, форму хреста мають деякі інструменти, хрест творять зірки на небі. Хрест на небі буде знаменням приходу Судді на загальний суд (Мат. 24, 30). Христова Церква високо шанує знамення святого хреста: вона застосовує його під час Служби Божої, при всіх Тайнах, церковних благословеннях і освяченнях, прикрашає ним церковні вежі, престоли, хоругви і ризи, ставить його на гробах померлих. Храми Божі часто будуються у формі хреста.

Add a comment

Читати далі: Що означає знак Святого Хреста?

 

Архистратиг Михаїл

Четвер, 20 листопада 2008, 23:47

Цей день - головне свято на честь святих ангелів, але передусім воно присвячене начальнику воїн­ства небесного святому архістратигу Михаїлу. За стародавніми переказами, сатана, ко­лись світліший од усіх духів небесних і тому названий Люцифером, впав у самолюбство, гордість і злобу і споку­сив багатьох інших духів. То архангел Михаїл зібрав військо благочестивих ангелів і пішов війною на Люцифера, змій воював проти сил добра і його військо, та не втрима­лись вони. І вже не знайшлось їм місця на небі. І спинений був змій великий, вуж стародавній, що зветься диявол і сата­на, що зводить усесвіт, і скинений був він додолу, а з ним і його ангели були скинені.

Add a comment

Читати далі: Архистратиг Михаїл

   

Д-р Тарас Шманько. "Як поводитися у храмі"

Неділя, 02 листопада 2008, 23:31

За два тисячоліття християнство витворило форми і звичаї благочестивої поведінки вірних у храмі, які визначають їхню участь в богослуженнях. Однак у минулому столітті традиційне церковне життя в Україні було зруйноване, через що втратилася традиція передавання «з рук у руки» усього багатства нашого благочестя. Багато сучасних вірних набули розуміння церковного богослуження і навичок поведінки у храмі самостійно, вже у дорослому віці. Тому у богомольців виникають запитання обрядово-літургійного характеру, а літератури на цю тему, на жаль, маємо обмаль.

За основу цієї книжки взято запитання багатьох вірних, що стосуються розуміння богослуження та деяких обрядів і звичаїв, пов’язаних з ними. Видання має 8 розділів, у яких згруповано інформацію щодо обрядово-літургійного життя Церкви. Тематичні розділи мають вступні пояснення та коментарі, мета яких – коротко подати необхідну інформацію, аби наведені питання і відповіді були більш зрозумілими. Часто питання стосувалися не лише храмового богослуження, тому довелося дещо розширити тематику книжки, щоб викладений матеріял мав більшу практичну користь для богомольців.

Add a comment

Читати далі: Д-р Тарас Шманько. "Як поводитися у храмі"

 

Отче наш!

Понеділок, 20 жовтня 2008, 22:35

ЗBEPHEHHЯ

Отче наш, що єси на Небесах!

Що це означає?

Відповідь:

Цими словами Бог запрошує нас повірити в те, що Він є нашим правдивим Отцем, і що ми є Його справжніми дітьми, з тим, щоб ми могли сміливо й довірливо просити Його так, як любі діти просять свого дорогого батька.     Add a comment

Читати далі: Отче наш!

   

Сторінка 116 з 117

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/