Головна

Історичні постаті у християнстві

НА ПРЕСТОЛІ ЦАРЯ АПОСТОЛІВ

Середа, 04 листопада 2009, 20:44

«Подбай про твоє спасіння і тих, що йдуть твоїми слідами,

бо вони легко підуть цим шляхом, який покажеш їм твоїм прикладом»

Урбан папа VIII,

3-е листопада 1643 року 

Переповівши коротко  життя і смерті блаженного Йосафата Кунцевича, та все те, що було вчинено для його прослави, почавши від 1628-го до 1642-го року, папа Урбан VIII, за  понтифікату якого сталася вітебська трагедія, пише у своїм бреве наступне: «Тому ми, бажаючи піти на стрічу побожним бажанням короля Владислава, кардиналів, митрополитів, архієпископів, єпископів, воєводів, князів, клиру, ченців і народу, всіх вищезгаданих, скільки можемо в Господі, ласкаво прихиляємось до їх прохань і за порадою кардиналів, які пильнують священних обрядів, вирішуємо, щоб слуга Божий Йосафат на майбутнє називався блаженним, і щоб усі ченці згаданого Чина Св. Василія, де вони не проживали б, а також і в усіх церквах єпархій і провінцій полоцької і всієї митрополії руської, щоб кожний священик, єпархіальний чи чернечий в дні 12-го листопада міг служити церковне правило і Службу Божу з причини одного мученика-єпископа та святкувати  його за приписами римського часослова і служебника, а також грецького або руського, апробованого Апостольським Престолом...». Це письмо Урбана VIII зберегло свою важність аж до 1867 року, до часів папи Пія IX, коли він - також і на основі цього декрету та  документації  проголосив бл. Йосафата святим католицької Церкви, поширюючи його культ на цілий світ і на всю Церкву Христову... Add a comment

Читати далі: НА ПРЕСТОЛІ ЦАРЯ АПОСТОЛІВ

 

25-та річниця смерті Блаженнішого Патріарха Йосифа Сліпого

Понеділок, 07 вересня 2009, 22:27

http://62.77.60.84/audio/ra/00176851.RM

(звукозапис: з проповіді Блаженнішого Йосифа Сліпого під часпосвячення собору Святої Софії у Римі, 27 вересня 1969 року)

7 вересня 2009 року виповнюється 25 років від переходу у вічність цього геройського ісповідника віри, одного з найвідважніших борців за права Христової Церкви та українського народу, світлого символу незламного борця за Божу правду й людську гідність.

Протягом останніх десятиріч в історії нашої батьківщини та Церкви відбулись визначні події - незалежність України та легалізація УГКЦ дозволили перевезення тлінних останків Блаженнішого Йосифа Сліпого з собору Святої Софії у Римі до Львова, що відбулось 1992 року, і тепер вони спочивають у крипті собору святого Юра.

Add a comment

Читати далі: 25-та річниця смерті Блаженнішого Патріарха Йосифа Сліпого

 

Завершується збір документів у справі проголошення блаженним отця Андрія Бандери

Понеділок, 07 вересня 2009, 22:21

Постуляційний центр беатифікації та канонізації святих УГКЦ завершує збір документів у справі проголошення блаженним отця Андрія Бандери, батька провідника ОУН Степана Бандери.

Серед документів, зібраних для беатифікаційного процесу, сотні свідчень очевидців про життя о. Андрія, його діяль­ність і смерть.

За різних режимів у Галичині священик проповідував слово Боже і зберігав україн­ський дух, культуру. До дня свого арешту отець Андрій не покинув своїх парафіян. У вирі соціальних трагедій душпастир сам виховав сімох ді­тей.

Add a comment

Читати далі: Завершується збір документів у справі проголошення блаженним отця Андрія Бандери

   

Понад Дніпром знайдено печеру, викопану на честь засновника Києво-Печерської лаври

Неділя, 12 липня 2009, 15:24

У середу група археологів віднайшла вхід до печери св. Антонія, яка знаходиться в місті Любечі. За словами керівника завідуючого відділом наукових досліджень печер та пам'яток археології Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній», у 1692 році невідомий монах в Любечі в пам'ять про Антонія Печерського викопав печеру над Дніпром, що була зруйнована у 1920 році. До моменту приїзду археологів на цьому місці височів пагорб, який заріс травою. Add a comment

Читати далі: Понад Дніпром знайдено печеру, викопану на честь засновника Києво-Печерської лаври

 

Роль святих Кирила і Методія. Побажання для Східних Католицьких Церков

Субота, 20 червня 2009, 10:55

Промовляючи до кількох десятків тисяч паломників, які зібралися на площі Святого Петра у Ватикані під спекотним римським сонцем, Папа Венедикт XVI представив постаті і надзвичайний євангелізаціний досвід святих Кирила і Методія, Апостолів слов'янського християнського Сходу.

Святий Кирило народився у Салоніках десь у 826 чи 827 році і був наймолодшим з-поміж семи дітей місцевого судового урядовця. З дитинства навчився слов'янської мови. Маючи 14 років, був посланий до Константинополя, щоб здобути освіту і перебував при дворі молодого імператора Михаїла ІІІ. Відмовившись від подружжя, постановив прийняти свячення і став бібліотекарем у Патріархаті. Пізніше, хотів сховатися від мирської суєти у монастирі, але, дізнавшись про його дарування, йому доручили вчительську працю.

Add a comment

Читати далі: Роль святих Кирила і Методія. Побажання для Східних Католицьких Церков

   

Сторінка 47 з 51

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/