Головна

У Лівані знайшли унікальне Євангеліє Івана Мазепи арабською мовою, видане в Алеппо

Четвер, 12 березня 2020, 20:43

89F609FD-92910_sЗа історією віднайдення Євангелія, виданого арабською мовою на гроші гетьмана Івана Мазепи, можна зняти цілий документальний детективний серіал. Коштовне Євангеліє надрукували у 1708 році в Алеппо, а віднайшли наприкінці 2019 року під час відвідин Баламандського монастиря неподалік Триполі у Лівані. Як вдалося знайти унікальне видання? Що то був за час, коли гетьман українських козаків давав гроші на видання арабською мовою «священного письма»? Та які історичні паралелі можна тут побачити?

Add a comment

Читати далі: У Лівані знайшли унікальне Євангеліє Івана Мазепи арабською мовою, видане в Алеппо

 

Шевченко, його читачі й нечитачі

Понеділок, 09 березня 2020, 10:57

tshНещодавно довелося прочитати статтю про українські еліти в імперії Романових, про те, що жилося цим елітам непогано й бунтувалися вони винятково через погіршення економічних умов, хоча насправді українофіли-громадівці не бунтувалися взагалі та й багатих людей серед них не було. Українофіли нелегально (Київський відділ Російського географічного товариства - це лиш короткий епізод в підпільній історії українського руху) здійснювали мінімальну культурницьку працю, за це їх висилали з України або арештовували, як Миколу Лисенка, що був уже в літах і не здійснив нічого протизаконного.

Add a comment

Читати далі: Шевченко, його читачі й нечитачі

 

«Кардинал Гузар був кобзарем-мудрецем нового тисячоліття для всіх українців»: спогади Глави УГКЦ про Блаженнішого Любомира

Середа, 26 лютого 2020, 11:51

img_0842-12fd0У книзі-інтерв'ю «Діялог лікує рани» Блаженніший Святослав розповідає  редактору польського Католицького інформаційного агентства Кшиштофу  Томашику історію свого життя, розмірковує  про можливості, які виникають завдяки діалогу, а також ділиться спогадами про свого попередника.

Нижче подаємо спогади  Глави УГКЦ про Блаженнішого Любомира в цитатах:

Add a comment

Читати далі: «Кардинал Гузар був кобзарем-мудрецем нового тисячоліття для всіх українців»: спогади Глави УГКЦ про Блаженнішого Любомира

   

Здобутий і втрачений талант Остапа Нижанківського

Середа, 26 лютого 2020, 09:31

nyzhankivskyyСтрийський двірець 1919 року. На місці, де розгалується залізничні колії на Львів і на Ходорів – невеличкий насип землі. Тут одним пострілом поляки поквиталися з українським священиком Остапом Нижанківським – талановитим композитором та диригентом, громадським та політичним діячем. Сьогодні минає 100 років, як сталася ця непоправна трагедія.

Add a comment

Читати далі: Здобутий і втрачений талант Остапа Нижанківського

 

Леся Українка й сучасники

Вівторок, 25 лютого 2020, 19:28

unnamedЛеся Українка жила в добі, коли ми всі, так звані свідомі, активні українці (і мабуть не тільки — наддніпрянські) стояли твердо на ідеолоґічній Шевченковій плятформі: "Обніміте ж, брати мої, найменшого брата".

Всі ми, як один чоловік, у найліпших поривах нашої душі змагали до того, щоб нашими силами, нашими здібностями, запалом і майном служити "незрячим" "гречкосіям", — бо ж так і звалась тоді вся наша праця — служба народові. Без ніяких лапок, без патосу чи іронії, був це, так мовити, наш буденний, працьовний термін.

Add a comment

Читати далі: Леся Українка й сучасники

   

Сторінка 11 з 82

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/